Планирането на личните финанси е важно, но се планира краткосрочно.

...
Планирането на личните финанси е важно, но се планира краткосрочно.
Коментари Харесай

72% от българите смятат, че контролират своето финансово бъдеще

Планирането на персоналните финанси е значимо, само че се възнамерява краткосрочно. Това демонстрира изследване на Moitepari.bg, извършено измежду повече от 500 консуматори на портала по отношение на техните настройки за ръководство на персоналните финанси. Проучването е подкрепено от NN България.

Предвидливостта и грижата за бъдещото финансово положение не са непознати на интервюираните. Въпреки това, доста дребна част съумяват да възнамеряват финансите си дълготрайно. Едва 4% са планували 20-годишен интервал от време, а 7% - 10 години. Най-често интервюираните възнамеряват финансите си за период от няколко месеца до една година. Относно спешния фонд за застраховане на интервалите, в които могат да настъпят неподходящи събития, като да вземем за пример загуба на работа и приход, интервюираните са мощно поляризирани. Почти равни са дяловете на далите отговор, че спестените средства биха стигнали за 12 месеца (27%) и за 1 месец (23%); останалите проценти отиват при отговор за период от 1 до 3 месеца.

На въпрос дали имат вяра, че планирането на персоналните финанси ще им обезпечи по-добър живот, 80% от интервюираните дават отговор позитивно.

Въпреки обичайно битуващото мнение измежду българите, че приходите им са ниски, че страната ни е бедна и стандартът на живот е невисок, данните от извършеното изследване демонстрират друго мнение. 45% от далите отговор, запитани по какъв начин правят оценка финансовото си положение, декларират, че са удовлетворени от него и че считат, че то ще остане такова или ще се усъвършенства. Втората огромна група са тези, които не са удовлетворени от финансовото си положение, само че пък са оптимистично настроени за
подобрението му (31%). Песимистите измежду интервюираните са 13%, като те дефинират финансовото си положение като незадоволително и не чакат да се усъвършенства в бъдеще.

Независимо по какъв начин дефинират финансовото си положение, интервюираните дефинират себе си като контролиращи своето финансово бъдеще (72%).

Услугите на финансовия съветник добиват от ден на ден известност. За основаване на цялостна тактика за финансово застраховане на фамилията на финансов съветник биха разчитали 16%.

Промени настъпват и в отношението на българите към бъдещето им в пенсионна възраст. Поради тази причина 13% от далите отговор ще потърсят финансов съветник, с чиято помощ да сформират проект за времето в пенсия. Толкова са и интервюираните, които биха потърсили професионална финансова помощ, когато закупуват жилище.

Всяко домакинство, без значение от какъв брой члена се състои, разполага с избран месечен приход, който да разпредели за покриване на разноски, да спести част от него или да употребява за други цели. 46% от интервюираните имат формиран месечен бюджет, макар че не е написан. Друга огромна група (31%) ползват тактика на взимане на решения в придвижване. Те не разчитат на строги схеми и проект, а решенията се взимат на момента, съгласно обстановката. Само 17% следват в детайли написан бюджет. Анкетираните, както доста български семейства, най-вече не икономисват (22%), а като съществена причина показват неналичието на благоприятни условия за това.

Заяви собствен финансов проект по размер ТУК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР