Питър Барон е олицетворение на новото поколение банкери предприемачи. Опитът

...
Питър Барон е олицетворение на новото поколение банкери предприемачи. Опитът
Коментари Харесай

Питър Барон, tbi: Банкирането ще става все по-интуитивно и мигновено

Питър Барон е въплъщение на новото потомство банкери бизнесмени. Опитът му във финансовата сфера от редица европейски страни го е научил да разчита на мениджъри, насочени към резултатите и поставящи клиента в центъра. Точно по този метод ръководената от него tbi bank се трансформира в водач във връзка с нововъведенията и в една от най-ефективните банки в Югоизточна Европа. Питър има вяра в непрекъснатото учене, доверието и основаването на подкрепяща среда като мотори за триумфа.
Г-н Барон, кои съгласно вас са огромните трендове във финансовия бранш?
Мисля, че актуалните трендове са просто продължение на нещата, на които ставаме очевидци в миналите години. Във финансовата промишленост нито една смяна не се случва в границите на дни - нужно е повече време. И въпреки всичко навлизат нови неща. Ето, сега всеки приказва за изкуствен интелект (AI) и съгласно мен това е значима наклонност, която ще играе роля. За мен 2023-а беше годината, в която и финансовата промишленост разбра, че потреблението на AI е неизбежно - всяка организация има потребността да постави старания в тази посока.

Устойчивите трендове са във връзка с дигитализирането и интуитивността. Вграждането на финансови услуги в нефинансови оферти, както и екосистемният метод към този момент имат значима роля по отношение на метода, по който банките и финансовите промишлености доставят услугите си на клиентите. И банките, и финтех фирмите работят интензивно в тази посока.
Как тези трендове ще се отразят на крайните консуматори в кратковременен и дълготраен проект?
Финансовите услуги ще стават все по-интуитивни. Времето е най-ценният запас за клиентите и те желаят да го пестят, да не се отклоняват от пътя си във финансовото си прекарване, в случай че мога да се изразя по този начин. Всъщност финансовата промишленост значително е осъзнала доста от изискванията и бизнес моделите на софтуерния бизнес и това ще продължава да бъде значимо за бъдещето. Бил Гейтс oще през 90-те беше споделил, че хората имат потребност от банкиране, само че не от банки. В момента, несъмнено, това е към момента пресилено изказване, тъй като банките заемат значимо място в стопанската система ни. Те са контролирани и това води до своите преимущества, които утвърждават банките като институции. Това обаче не трансформира упованията на потребителите нещата да се случват мигновено. Наистина в сърцевината на бъдещето на финансовите услуги е осъзнаването, че всичко би трябвало да се случва неотложно, тук и в този момент. Независимо дали става въпрос за оценка на заем, за капиталово решение или за някакви напълно разнообразни потребности, за които би трябвало помощ от финансов инструмент - клиентите ще стават по-малко толерантни към забавяния.
Реклама Според вас къде се намира европейският пазар във връзка с финансовите нововъведения?
Бих споделил, че Европа се оправя сносно - може би даже е на второ място след Азия във връзка с нововъведения и навлизането на финтех компании на пазара. Разбира се, има големи преимущества, в случай че да вземем за пример решиш да въведеш нов артикул на пазара в Китай - за доста малко време той може да доближи до милиарди. В Европа макар стандартизираните регулации не можем да приказваме за общ пазар, тук има огромен набор от културни специфики, разплащателни системи, разнообразни валути. Езиковите разлики също до някаква степен лимитират опцията за бързо разпространяване. Безспорно пазарът в Китай с цялата финансова технология, ръководена и внедрена в мощни компании, като Alibaba да вземем за пример, генерира голям поток. Влизайки в него, ти имаш подготвени сполучливи цифрови решения, които милиони, в случай че не и милиарди клиенти към този момент употребяват, и единственото, което остава да направиш, е просто да внедриш финансова услуга в този развой. Тази връзка сред финтех и онлайн търговия или общи цифрови платформи към момента не може да бъде открита в Европа или Съединени американски щати. Виждаме, че на тези пазари даже и колоси като Фейсбук или Apple към момента не могат да пробият със своите финансови нововъведения. Ако в действителност желаете да видите какво крие бъдещето за финансовите институции, бих насочил към феноменалните образци на Nubank в Латинска Америка, Tinkoff в Русия или Kaspi в Казахстан.
Как се оправя tbi с внедряването на сходни нововъведения за своите клиенти?
Ние към този момент сме постигнали доста неща, само че главният смисъл на нововъведението е, че тя в никакъв случай не стопира. В света, в който живеем, всичко се трансформира непрекъснато, и то с такава скорост, че не можем да си позволим да си почиваме. Трябва непрекъснато да мислим в посока усъвършенстване на потребителско прекарване - какво ново можем да въведем като решение и каква стойност можем да прибавим. tbi несъмнено напредва по-бързо, в сравнение с пазарът е подготвен. Но в това време сме наясно, че тези трендове се трансформират, затова клиентите и комерсиалните ни сътрудници чакат от нас повече. Въпреки че не всеки път знаят какво желаят, ние би трябвало да сме една крачка пред тях и да ги изненадваме, като паралелно с това оправдаваме техните растящи упования. И това не е нещо, което може да се мери по някакъв метод - то е непрекъснато, а в случай че спреш, рискуваш да загубиш играта. Разбира се, има толкоз доста неща, които чакат да бъдат усъвършенствани, изключително когато пред теб стоят тези сполучливи световни образци. Същевременно всеки мери нововъведението през своята персонална вероятност - някой я приема като спестени часове, различен я мери в степен на ангажираност или монетизация. Затова е доста мъчно да се отговори къде тъкмо е tbi в цялата картина. За мен е значимо най-много къде се намираме във връзка с културата на нововъведения в организацията ни, с цел да може тя да помогне за реализиране на бъдещите ни цели. А това сигурно се случва.
Можете ли да дадете образци или проекти за това какво ново ще предложи tbi на клиентите си през идната година?
Ние продължаваме да се развиваме в две направления. От една страна, се опитваме да удовлетворим потребностите на комерсиалните ни сътрудници за да осъществят повече продажби. Следователно за нас е от първостепенно значение да рационализираме подобаващи решения на техните проблеми по допустимо най-интуитивния метод. През 2024 година планираме да предложим артикул, наименуван tbi Pro, ориентиран към бизнеси. Чрез него комерсиалните ни сътрудници ще могат освен да продават на клиенти, само че и на други бизнеси. Що се отнася до крайните консуматори, към момента има доста неща, които би трябвало да бъдат направени, с цел да можем да покрием изцяло потребностите им. В най-скоро време следва да стартираме Apple Pay. Целим се да прибавим кредитни решения, с цел да осигурим безпроблемно потребителско преживяне - като стартираме от офисите и приключим с мобилното ни приложение. Искаме да повишим функционалността на ежедневните банкови заплащания, тъй като ние предлагаме неповторим, безвъзмезден и всекидневен модел, който покрива всички типове заплащания в евро и левове. Като цяло бих споделил, че нашата последна цел е да изпълним ултимативната връзка сред консуматори и търговци - клиентите да получат достъп до най-хубавите предложения от нашите търговски сътрудници и да имат опцията да разполагат с пари когато и да е, с цел да пазарят каквото изискат на момента и по-късно да разделят заплащанията си на вноски посредством нашето мобилно приложение.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР