Пирова изборна победа за “Право и справедливостОпозицията ще разполага с

...
Пирова изборна победа за “Право и справедливостОпозицията ще разполага с
Коментари Харесай

Управляващите в Полша загубиха мнозинството си

Пирова изборна победа за “Право и правдивост ”
Опозицията ще разполага с повече депутати

Управляващата в Полша партия “Право и правдивост ” (ПиС) е първа мощ след парламентарните избори в неделя, само че губи болшинството си и най-вероятно няма да успее да образува държавно управление. Това демонстрират към момента неокончателните резултати от преброяването на бюлетините, съобщи Би Би Си.

Според тях ПиС е събрала поддръжката на 36,6%. Втора е центристката проевропейска “Гражданска коалиция ” отпред с някогашния министър председател Доналд Туск, за която са дали своят вот 31%. Следват дясноцентристката “Трети път ” с 14,4%, “Нова левица ” с 8,6% и крайнодясната “Конфедерация ” с 6,8%.

Проектирано в депутатски кресла (в 460-местния парламент) това значи, че ПиС ще има 198 представители, “Гражданска коалиция ” - 161, “Трети път ” - 57, “Нова левица ” - 30, а “Конфедерацията ” - 4.

За да сформира още веднъж държавно управление, на ПиС ѝ е необходим съдружен сътрудник, какъвто обаче няма. “Гражданска коалиция ”, “Трети път ” и “Нова левица ” си слагат за цел свалянето на ПиС от власт. Дори и “Конфедерацията ” да одобри съюзяване с ПиС (което тя към този момент разгласи, че няма да стори), още веднъж не доближават гласове за парламентарно болшинство.

“Аз съм политик от доста години. Аз съм състезател. Никога в живота си не съм бил толкоз благополучен, че съм заел видимо второ място. Полша завоюва. Демокрацията победи. Отстранихме ги от власт ”, съобщи водачът на “Гражданска коалиция ” Доналд Туск пред свои последователи след оповестяването на първите резултати. “Този резултат към момента може да стане по-добър, само че занапред можем да кажем, че това е краят на неприятните времена, това е краят на ръководството на “Право и правдивост ”, добави Туск.

А водачът на ПиС Ярослав Качински призна, че не може да каже дали изборният триумф на ПиС ще се трансформира в нов мандат на власт.

Вотът е сериозен удар по ПиС, която ръководи от 2015 година, а на предишните избори през 2019 година завоюва 43,6% от гласовете и болшинство.

Избирателната интензивност доближи впечатляващите 72,9% - най-високата от рухването на комунизма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР