Социалистическата партия в Испания празнува победа в мощния североизточен регион

...
Социалистическата партия в Испания празнува победа в мощния североизточен регион
Коментари Харесай

След изборите в Каталуния: Какви са сценариите за управление на автономната провинция?

Социалистическата партия в Испания чества победа в мощния североизточен район Каталуния. Мнозина преглеждат успеха в неделя като поддръжка за водача на партията Педро Санчес. Той предложи прошка на участниците в референдума за самостоятелност на Каталуния през 2017 година, в това число на някогашния президент Карлес Пучдемон. Резултатите също по този начин демонстрират, че каталунските националистически партии не са съумели да получат мажоритарни места в районния парламент.
Партиите, които поддържат независимостта на Каталуния, за първи път от доста години насам не реализираха парламентарно болшинство.
Хайме Кулбоа, Катедра по политически науки, Автономен университет на Мадрид

Въпреки тази победа, евентуалното държавно управление на социалистическия претендент Салвадор Ила зависи от съюзите с съдружните сътрудници на Санчес „ Сумар “ и лявата партия, подкрепяща независимостта, " Републиканската левица на Каталуния ". Тя загуби 13 места, макар че бе най-голямата мощ в районното държавно управление.
В момента най-вероятният сюжет наподобява пакт сред левите сили, макар че това ще зависи от позицията на Републиканска левица. Сега партията ще би трябвало да обмисли по-прагматичен метод, тъй като някои сили не считат за задоволително да се подписва пакт със социалистите. Или че битката за самостоятелност би трябвало да бъде продължена, а това би довело до повторни избори.
Хайме Кулбоа, Катедра по политически науки, Автономен университет на Мадрид

Бившият президент на Каталуния Карлес Пуигдемон се класира на второ място и изиска от Ила да му разреши да ръководи и да освободи място за без значение държавно управление на малцинството. Това е в подмяна на поддръжка за федералното държавно управление на премиера Педро Санчес в Мадрид.

„ В какво е силата на Пучдемон? Това, че някои от депутатите, които поддържат парламентарното болшинство в Народното събрание, са депутати от неговата партия „ Заедно за Каталуния “. Може и да се стигне до обстановка, в която Пучдемон изнудва Санчес “, счита Хайме Кулбоа от Катедрата по политически науки в Автономен университет на Мадрид.

Докато текат полемиките, опцията за нови избори остава като алтернатива, само че зависи от преброяването на гласовете от чужбина. Макар и малко евентуално, това може да заплаши позицията на Ила в левия блок. Новоизбраните депутати би трябвало да встъпят в служба на 10 юни.

Преговорите за бъдещото държавно управление на Каталуния се наблюдават от близко тук, в Конгреса на депутатите в Мадрид. Но на процедура едно нещо е несъмнено, първо ще би трябвало да изчакаме резултата от идните европейски избори.

 

За Euronews – Хайме Веласкес
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР