Петролът поскъпва леко в първата търговска сесия за тази седмица,

...
Петролът поскъпва леко в първата търговска сесия за тази седмица,
Коментари Харесай

Петролът стартира седмицата с леко повишение

Петролът нараства леко в първата комерсиална сесия за тази седмица, макар уверенията на Съединени американски щати и техните съдружници, че ще освободят за продажба част от петролните си запаси.

Войната в Украйна и напрежението в Йемен, където локалните бунтовници водят война против армията на Саудитска Арабия, не престават да тревожат пазарните участници.

За първи път в историята на седемгодишния спор Организация на обединените нации съумя да контракти двумесечно помирение сред водената от Саудитска Арабия коалиция и групировката на хутите, която е съдружник на Иран.

Тази заран фючърсите на американския лек недопечен нефт регистрират покачване от 0.1% до 99.40 $ за барел, а тези на сорта брент нарастват с 0.2 на 100 до 104.60 $ за барел.

Цените на петрола паднаха с към 13% предходната седмица, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че до 1 милион барела дневно нефт ще бъдат продадени от американския стратегически петролен запас за шест месеца, започвайки през май.

Байдън сподели, че освобождението, което е третото за последните шест месеца, ще служи като мост, до момента в който локалните производители съумеят да усилят производството и да приведат предлагането в баланс с търсенето.

Членовете на Международната организация по енергетика също се съгласиха да пуснат повече нефт на пазара, като оповестиха, че съответните размери и времето за доставката ще бъдат оповестени тази седмица.

На валутните пазари еврото започва седмицата с намаляване, на фона на опасенията за икономическите последици от войната в Украйна. Единната валута се търгува на равнище от 1.1049 по отношение на щатския $, като остава покрай достигнатото през март двугодишно дъно.

Златото леко поевтиня с 0.2% в утринната търговия до равнище от 1920 $ за тройунция.

На азиатските финансови пазари доминират позитивните настроения в първата сесия за седмицата. В Япония водещият борсов показател Nikkei 225 добави 0.1%, а хонконгският Hang Seng се покачва с 1.5 на 100.

На борсата в Сеул KOSPI добави 0.4% към цената си, а австралийският S&P/ASX 200 се търгува с половин % над равнищата на затваряне от петък.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР