Петролът поскъпна, тъй като ключов тръбопровод в САЩ остава извън

...
Петролът поскъпна, тъй като ключов тръбопровод в САЩ остава извън
Коментари Харесай

Петролът поскъпна. Ключов тръбопровод в САЩ остава извън строя

Петролът нарастна, защото основен водопровод в Съединени американски щати остава отвън строя за неустановен период, а вложителите чакат ускорение на китайската стопанска система, след решението на управляващите да разхлабят антивирусните ограничения, написа през днешния ден Bloomberg.

Суровият нефт West Texas Intermediate, търгуван на Нюйоркската стокова борса, се повиши до 72 $ за барел след спад от 11% предходната седмица. Северноамериканската енергийна компания TC Energy Corp. продължава напъните за възобновяване на затворения си водопровод Keystone (с обща държина 4324 км), който свързва залежи в Канада с рафинерии на американското крайбрежие. Все още няма краен период за пуска на оборудването.

Продължително спиране доста би понижило наличността на нефт в Кушинг, Оклахома, точката на доставка за еталонни американски фючърси. Запасите в центъра към този момент са на най-ниските си стойности от юли до момента, откакто рафинериите усилиха преработката в отговор на мощното търсене на бензин. Прекъсването идва в края на година, в която рекордните цени на горивата се трансфораха в главен вътрешнополитически проблем, означи Financial Post.

Системата Keystone стартира в Западна Канада и стига до Небраска, където се разделя. Единият клон се насочва на изток към Илинойс, а другият минава на юг през Оклахома и към американския център за пречистване на Тексаския залив.

Разливът от предходната седмица следва няколко други приключвания, които удариха Keystone през последните няколко години. Системата беше затворена през октомври 2019 година, откакто разля хиляди барела нефт в Северна Дакота.

Експерти чакат последното спиране да продължи повече от седмица, защото визира воден път, което евентуално може да усложни напъните за разчистване. Базираният в Калгари оператор на оборудването не даде незабавно оценка за това какъв брой недопечен нефт е изминал или график за рестартиране.

Министерството на околната среда и енергетиката на Небраска удостовери, че случаят е станал в Канзас. Федералният регулатор - Администрацията за сигурност на тръбопроводите и рисковите материали, съобщи, че е изпратил екип на мястото на приключване на нефт покрай Вашингтон, Канзас, в сряда.

Пазарите в Персийския залив също алармират за напрежение. Цените на киселия недопечен нефт от Персийския залив се покачиха в отговор на спирането. Mars Blend (средно кисел бенчмарк) се увеличи с към 30 цента, съгласно Link Data Services.

За разлика от тях суровия нефт, като Western Canadian Select (WCS) в Канада, паднаха с 4,70 $ за барел, съгласно Bloomberg, защото спирането заплашва да поддържа повече канадския недопечен нефт в региона на Хардисти.

На фона на тези събития Китай се отдалечава от политиката си за нулев Covid след вълната от митинги, които откриват нови вероятности за възкръсване на търсенето в най-големия вносител на недопечен нефт в света. Въпреки това, повишаването на случаите на инфектирани с вируса провокира безпокойствие за потреблението през зимата, разяснява Bloomberg.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР