Петролът поевтинява рязко за втора поредна сесия на търговия и

...
Петролът поевтинява рязко за втора поредна сесия на търговия и
Коментари Харесай

Цените на петрола се върнаха на нивата отпреди войната в Украйна

Петролът поевтинява внезапно за втора поредна сесия на търговия и към този момент се търгува в най-ниските ценови равнища отпреди началото на съветската инвазия в Украйна, почнала на 24-ти февруари.

Подкрепа за солидното поевтиняване на черното злато оказват инвеститорските опасения, че политиките на повишение на лихвите от страна на водещите централни банки и забавянето на световната стопанска система ще се отразят много отрицателно върху търсенето (потреблението) на нефт.

Фючърсите на нефт Brent се намаляват към 19.50 часа българско време с 3,35% към 93,50 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - с 3,1% към 88,00 $ за барел - най-ниско равнище от началото на февруари 2022 г.

Рязкото поевтиняване на петрола започва през вчерашния ден късно следобяд, откакто Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати регистрира мощно повишение на складовите петролни ресурси през седмицата до 29-ти юли с 4,467 млн. барела до 426,6 млн. барела. В същото време и запасите на бензин пък се покачиха изненадващо, което е сигнал, че актуалният летен ваканционен сезон на каране на коли е по-слаб даже от този през 2020 година - когато коронавирусната пандемия към момента беше в разгара си.

През актуалната седмица суровият нефт в Западен Тексас е поевтинял към този момент с 9,4%, най-големият процентен спад за една седмица от април насам, съгласно Информационната работа за цените на петрола (OPIS), която е поделение на Dow Jones & Co.

Днешният спад на американския лек недопечен нефт под 90 $ за барел е " много забележителен ", като се има поради какъв брой затегнат остава петролния пазар заради дефицита на предложение и какъв брой малко може да се направи в кратковременен проект, с цел да се облекчи това, написа анализаторът на Oanda Крейг Ерлам.

Силното поевтиняване на петрола е реалност, макар че в сряда петролният картел " ОПЕК + " се споразумя за доста непретенциозно нарастване на производството на нефт със 100 000 барела дневно през септември.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР