Петнадесет години след присъединяването на Румъния и България към Европейския

...
Петнадесет години след присъединяването на Румъния и България към Европейския
Коментари Харесай

„Катимерини“: Плюсове и минуси за България и Румъния след присъединяването им към ЕС

Петнадесет години след присъединението на Румъния и България към Европейския съюз доста техни поданици споделят, че нещата в някогашните комунистически страни сигурно са по-добре. Но двете страни към момента имат да извървят дълъг път, с цел да сложат завършек на необятно публикуваната корупция и да реализират стопански напредък, който да попречи на жителите им да напущат страната в търсене на финансови благоприятни условия другаде.

" Средствата от Европейски Съюз за нас са като парите от газа за Русия или от петрола за Саудитска Арабия ", споделя Кристиан Гинеа, някогашен министър на европейските фондове в Румъния. Сред съответните изгоди от участието в Европейски Съюз той изброява новите пътища, течащата вода в селските региони и първите системи за ръководство на отпадъците в селата.

Но парите от Европейски Съюз не са задоволителни, с цел да се увеличи качеството на живот в България и Румъния до междинното в доста области. Все още съществуват тревожни нива на детска беднотия. Преди пандемията от ковид междинната дълготрайност на живота в България беше 74,91 години, а в Румъния - 75,46 години, до момента в който междинната дълготрайност за Европейски Съюз беше 81,3 години. Пандемията в допълнение разкри дълбоки пукнатини в застаряващите и незадоволително финансирани здравни системи на двете страни.
Втори сме в Европейски Съюз по растеж на индустриалните цени
България се подрежда на второ място в Европейския съюз по растеж на индустриалните цени, сочат данните на европейската статистическа слу...
Прочети повече
Тези условия убедиха милиони румънци и българи да се възползват от основополагащата политика на блока за " свободно придвижване " и да изоставен Югоизточна Европа, с цел да живеят и работят на Запад.

Гинеа признава, че " големите изгоди " от участието в Европейски Съюз са съпроводени със забележителен минус на " приключването на мозъци ", което е основало големи диаспори в Италия, Испания, Англия и други западни страни. " Става дума за съвсем 4 милиона души ", сподели Гинеа. " Прогонени са доста млади, надарени хора, които биха били по-полезни вътре в страната ".

Миналата година повече от 1 милион румънци са подали молби за оставане в Обединеното кралство по програмата за престояване след Брекзит. Броят на румънските жители, работещи в Германия, е повишен от към 88 000 през януари 2014 година до съвсем 463 000 през септември 2021 година, съгласно Федералната организация по заетостта на Германия.

39-годишната Диана Русева, която се реалокира в Лондон от България през 2007 година, с цел да работи и учи, и е измежду жителите на Европейски Съюз, решили да останат във Англия, съобщи, че съгласно нея принадлежността към Европейски Съюз е довела до смесени резултати за родната ѝ страна. " Тя се е трансформирала доста, само че в това време не се е трансформирала ", споделя тя. " Стандартът на живот несъмнено се е подобрил доста. Повечето хора на моята възраст имат същия стандарт на живот като мен във Англия. "

В същото време неразвитата инфраструктура, рисковите пътища и обременителната администрация остават проблематични вкъщи и могат да доведат до " стрес, с който би трябвало да се справяш всекидневно ", споделя Русева.
Нострадамус със смразяващо предсказване за разпад на Европейски Съюз през 2022 година?
Легендарният френски астролог от XVI век Нострадамус, прочут с предсказанията си на редица значими събития от международна големина стотици...
Прочети повече
България и Румъния подадоха молби за участие в Европейски Съюз в средата на 90-те години на предишния век и изминаха дълъг път, с цел да станат част от блока на 1 януари 2007 година Едно от главните условия беше двете страни да се оправят с ширещата се корупция, а в тази ситуация на България - с проведената престъпност. Въпреки че през годините Брюксел започва развой на мониторинг по поръчка и разнообразни вътрешни ограничения за битка с подкупите, се счита, че двете страни са постигнали муден прогрес. И Румъния, и България получиха 44 от 100 точки в Индекса за усещане на корупцията на Transparency International за 2020 година Докато България се е изкачила с три пункта в световната ранглиста на TI за страните от 2012 година насам, резултатът на Румъния не се е трансформирал.

Все още съществуват голям брой дефекти, само че са налице измерими усъвършенствания. От 2007 година насам заплатите и в двете страни непрестанно се усилват. Според компанията за пазарни данни Statista брутната минимална работна заплата в Румъния е повишена от 390 леи (79 евро) през 2007 година на 2300 леи (465 евро) през 2021 година Заплатите в България следват сходна траектория.

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи в изказване по случай 15-годишнината от участието на страната му в Европейски Съюз, че " европейският път остава законно единствената опция за разцвет, непоклатимост и дълготрайно развиване на Румъния ".

Това мнение се споделя необятно от румънските и българските жители. Проучване на публичното мнение, извършено през 2021 година от програмата на Европейски Съюз " Евробарометър ", демонстрира, че те имат два пъти по-голямо доверие в Европейския съюз, в сравнение с в личните си държавни управления.

През последните години всеобщи антиправителствени митинги раздрусаха държавните управления в Букурещ и София, подхранвани от опасения за оттегляне от демокрацията, което от време на време предизвикваше рецензии и от страна на Брюксел.
ФАЦ за България: Скъпа зима чака най-бедната страна в Европейски Съюз
Цените на природния газ в България се покачиха пет пъти за една година. Това нарастване ще бъде тестване за новото българско правителс...
Прочети повече
Експертите настояват, че дълбокото съмнение към държавните органи, което не е извънредно събитие в посткомунистическите страни, може да помогне да се изясни за какво Румъния и България са двете най-слабо имунизирани страни в Европейски Съюз, като единствено 48% и 33% от възрастното население са изцяло имунизирани против Covid-19.

Политическата неустойчивост в двете страни, които през последните месеци регистрират едни от най-високите равнища на смъртност от Covid-19 в света, евентуално утежнява нещата. И въпреки всичко хората, които са избрали да останат в България и Румъния, откакто те станаха членки на Европейски Съюз, не държат Брюксел виновен за това, че страните им към момента са в състояние да се пробват да наваксат изоставането си.

На Рудолф Йоахим Поледна, който живее в село Сашиц, на съвсем 300 км северно от Букурещ, безвъзмездната помощ от Европейски Съюз за развиване на селските региони в размер на 100 000 евро е разрешила да построи къща за посетители с четири спални, което значи, че той и младото му семейство " не би трябвало да напущат района ". " Няма по-добра опция за финансиране от фондовете на Европейски Съюз за младежи като нас ", споделя Поледна. " Все още си припомням Румъния отпреди влизането ѝ в Европейски Съюз - това беше беднотия по днешните стандарти ".

-----------------------------------------------

Анализът е на Стивън Макграт, „ Катимерини “

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР