Петима мъдреци се загубили в гората.Първият казал:– Ще тръгна наляво

...
Петима мъдреци се загубили в гората.Първият казал:– Ще тръгна наляво
Коментари Харесай

Петимата мъдреци

Петима мъдреци се изгубили в гората.

Първият споделил:

– Ще потегли наляво – по този начин ми подсказва интуицията.

Вторият:

– Ще потегли надясно – в множеството случаи надясно е вярната посока.

Третият:

– Аз ще се върна обратно – дойдохме оттова, значи е несъмнено, че ще изляза от гората.

Четвъртият:

– Аз ще продължа напред – би трябвало да се движа нататък, гората все ще свърши и ще се появи нещо ново.

Петият:

– Не сте прави. Нито един от вас не е прав. Има по-добър метод. Почакайте ме.

Петият намерил най-високото дърво и се качил на него. Докато си пробирал път сред клоните на короната му, останалите четирима се разбягали – всеки в определената от него посока. От върха на дървото петият видял накъде би трябвало да се върви, с цел да се излезе от гората най-бързо. Дори можел да каже кой от другите четирима мъдреци ще се измъкне пръв и кой – финален. От мястото си виждал и най-краткия път. Разбрал, че се е оказал над казуса и е решил задачата най-успешно от всички! Той знаел, че е направил всичко вярно и както би трябвало, а другите – не. Те били инатливи и не го послушали. Той бил Истинският Мъдрец!

Но…

Той бъркал.

Всички постъпили вярно.

Този, който тръгнал наляво, нагазил в най-гъстата, непроходима част на гората. Наложило му се да гладува и да се крие от диви зверове. Но се научил да оцелява в гората, станал част от нея и можел да съобщи новопридобития си опит на другите.

Този, който тръгнал надясно, срещнал разбойници. Те му взели всичко и го предиздвикали да краде дружно с тях. Но след известно време той пробудил у разбойниците нещо, за което те били не запомнили – човещина и съчувствие. Разкаянието на някои от тях било толкоз мощно, че след гибелта му самите те станали мъдреци.

Този, който се върнал обратно, направил пътечка през гората, която не след дълго станала път с жалони за всички, които желали да се насладят на гората без да рискуват да се изгубят.

Този, който тръгнал напред, станал първооткривател. Той попаднал тук-там, където не бил стъпвал човешки крайник и разкрил за хората нови благоприятни условия, удивителни лечебни растения и превъзходни скотски типове.

Този, който се качил на дървото, станал експерт по намиране на къси пътища. Към него се обръщали всички, които желали да си решат проблемите по бързия метод, дори в случай че това няма да докара до развитие…

Така и петимата мъдреци изпълнили предопределената им задача на този свят…

Умей да се изкачиш нависоко и да видиш късия път.

Умей да разрешиш на другите да вървят по личния си път.

Умей да признаеш за Мъдреци всички – всякога е значим и заслужен за почитание.

Умей да виждаш и оттатък финала – там постоянно има продължение…

Инфо: http://www.spiralata.net

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР