Петима активисти в областта на цифровите технологии създават уебсайт, за

...
Петима активисти в областта на цифровите технологии създават уебсайт, за
Коментари Харесай

Как група дигитални активисти помагат на оцелелите от земетресението в Турция и Сирия да намерят подслон?

Петима деятели в региона на цифровите технологии основават уеб страница, с цел да оказват помощ за обезпечаването на заслон на оживелите от земетресението в Сирия и Турция, което остави милиони хора без дом при ниски зимни температури.

Само 48 часа след земетресението, трансформирало градовете в отломки, Ави Шифман основава TakeShelter – уебсайт, който свързва разселените хора с домакини по света, предлагащи домовете си като заслон, споделя CNN в обява, отдадена на деятелите и тяхната самодейност.

„ В момента десетки хиляди мръзнат в зимния мраз без заслон “, споделя 20-годишният Шифман пред CNN. „ TakeShelter връща властта в ръцете на разселените от земетресението, като им разрешава да намерят заслон в този момент, вместо да чакат в студа или в препълнените центрове за помощ “.

Около 50 000 души починаха след земетресението на 6 февруари, а съгласно Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците единствено в Сирия над 5 милиона души може да се нуждаят от помощ за заслон.

Шифман работи с още четирима софтуерни инженери – 19-годишните Криш Шах, Ейдриън Гри и Уил Депю, както и 21-годишния Анант Синха – с цел да започват TakeShelter. Уебсайтът е пуснат посредством InternetActivism – организация с нестопанска цел, която те основават, с цел да създават цифрови филантропични принадлежности, като уеб страници и приложения, „ с цел да оказват помощ на тези, които са наранени от неправда, злополука и разселване “.

„ Нашето потомство постоянно се усеща заклещено сред обезвереното предпочитание да помогне и чувството, че не можем да създадем нищо “, сподели Депю пред CNN. „ Надявам се, че InternetActivism демонстрира на хората какъв брой способни сме всички ние да създадем същинска смяна в света. Това просто изисква да мислите малко по-различно. Толкова съм разчувствана, че виждаме по какъв начин действителни хора намират заслон, от който се нуждаят, в нашата платформа “.

Хората, които желаят да отворят домовете си за разселени хора, оживели след земетресението, могат да се записват на TakeShelter.org и да разгласяват обществена публикация. Разселените оживели от земетресението на собствен ред могат да търсят на уеб страницата близки фамилии, които да ги одобряват.

Освен рекламите в обществените медии доброволците са на терен, с цел да откриват разселени хора и да ги свързват непосредствено с домакини посредством уеб страницата. Други турски групи, деятели и авторитетни персони също разпространяват TakeShelter посредством обществените медии и от уста на уста, споделя Шифман.

Според Шифман повече от 100 фамилии, разселени от земетресението, към този момент са намерили заслон посредством уеб страницата, който е преведен на британски, турски и арабски език.

„ Положихме доста старания да създадем уеб страницата по този начин, че да бъде подсъзнателен, тъй като разбираме, че нашите консуматори постоянно са уплашени, на ново място и бързат “, сподели Шифман, който преди година сътвори Ukraine Take Shelter след съветската инвазия в Украйна. Според Шифман този уеб страница е свързал 100 000 украински бежанци с домакини от целия свят.

Американският филантропичен служащ от сирийски генезис Мустафа е виждал трупове, деца, живеещи под дърветата, скърбящи фамилии, които се борят да останат живи при минусовите температури, и улици, препълнени с оживели, които в този момент са бездомни и няма къде да отидат, споделя CNN.

„ Милиони хора към момента са по улиците и ще умрат в студа, в случай че нямат заслон “, споделя Мустафа. „ Късметлиите имат палатка, даже да е ужасна палатка. Ако имат най-малко брезент, те са късметлии “.

През 2011 година Мустафа започва Сирийската незабавна работна група (SETF), с цел да помогне на сирийците, разселени от гражданската война, да намерят жилище, обучение и медикаменти. Сега групата си партнира с InternetActivism, с цел да започва TakeShelter, свързвайки оживели след земетресение без заслон с домакини посредством уеб страницата.

„ Партньорството значи, че сме в положение да помогнем за подслоняването на сирийците, които са опустошени от 12-годишните военни закононарушения, а в този момент и от най-тежкото естествено злополучие в историята на Сирия и Турция “, съобщи Мустафа. „ Работата на InternetActivism със SETF може да ни помогне да се възползваме от технологиите, с цел да помогнем на хората, които светът е оставил сами “.

При съчетаването на цифрова платформа, в която всеки може да се записва, съществува риск и за сигурността, отбелязва изданието.

Международни организации като Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците предизвестяват, че бежанците и други наложително разселени хора са „ лесна цел за трафикантите, които се възползват от несигурността на тяхното състояние, с цел да ги експлоатират “.

За да се понижи рискът и да се резервира сигурността на уеб страницата и на хората, които го употребяват, домакините минават през наложителни инспекции за инспекция на самоличността, като вършат фотография на държавния си документ за идентичност, която по-късно модераторите съпоставят със фотография на лицето им.

TakeShelter включва предизвестия във всяка публикация, с цел да насочи бежанците по какъв начин безвредно да изследват домакина в обществените медии, да предизвестяват фамилията и приятелите си за това при кого са отседнали и по какъв начин да разпознават възможни сигнали за заплаха. Сайтът дава и локални номера за незабавни случаи, както и горещата линия на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците за незабавна помощ.

Екип от модератори постоянно преглежда всяка публикация и рапортува на локалните управляващи за злонамерени консуматори. Потребителите на уеб страницата също могат да рапортуват за разгласи.

Като евреин, чиято баба е оживяла по време на Холокоста с помощта на семейство, което скрито ѝ е дало заслон, Шифман схваща дълготрайното влияние на приютяването на уязвимите, споделя CNN.

„ Когато виждам, че с помощта на нашата работа се избавят животи, ми харесва да мисля, че това дава опция на бъдещите генерации да продължат да живеят “, споделя той. „ Когато хората имат сигурен заслон, те могат да се съсредоточат върху това да поправят живота си, да си намерят нова работа, да се открият на ново място, да запишат децата си на учебно заведение. Надявам се, че TakeShelter ще разреши на хората да живеят пълноценно, което другояче може би не биха имали “.

Стремежът му да откри способи за свързване на филантропичната помощ с технологиите след бедствия като земетресението е това, което го кара да се запознае със съоснователите си от InternetActivism в обществените мрежи. И петимата прекъсват работата си в университетите, с цел да разработят организацията с нестопанска цел, която започват през 2022 година

„ Нашата вяра е, че работата ни служи като план, показващ, че всеки, който разполага с преносим компютър и интернет връзка, може да сътвори голямо позитивно влияние за своята общественост. Всичко, което би трябвало да извършите, е да мислите изобретателно “, споделя Синха, софтуерен инженер на TakeShelter.

Целта на групата е да построи набор от филантропични принадлежности – в това число TakeShelter – които да са подготвени неотложно при настъпване на рецесия, вместо всякога да се създават принадлежности от нулата.

Въпреки че доста хора са се отдръпнали от новините за земетресението, екипът на InternetActivism споделя, че няма да забави напъните си да изведе колкото се може повече оживели от улиците допустимо най-скоро.

За хората, разселени от земетресението, първата и най-критична стъпка в сложното им пътешестване към изцелението е просто да останат живи. Без задоволително храна, уместно зимно облекло и сигурен заслон всяка студена нощ, която преживеят, се счита за знамение.

Особено в Сирия, където достъпът до помощ е мощно стеснен, а други политически рискове заплашват всекидневието на жителите, „ сигурността е ниска летва “, съгласно Мустафа.

„ Хората в Сирия са привикнали с бомби, офанзиви с химически оръжия, тежка артилерия, обстрел, съветски бомбардировки, ИДИЛ, описът продължава с това какъв брой уязвими са тези разселени хора “, споделя той.

След като става очевидец на повтарящи се произшествия в Сирия – от въздушни удари до гладуващи деца и психическите последствия от нещастията, Мустафа мечтае за свят, в който хората да спрат да не помнят страната му:

„ Те не просто са претърпели най-тежката филантропична злополука в историята на страната си, те са потърпевши от военни закононарушения и са били проваляни от интернационалната общественост още веднъж и още веднъж “, споделя той. „ Най-малкото би трябвало да им осигурим филантропична помощ, с цел да им помогнем да оцелеят, когато мнозина няма да преживеят даже още един ден “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР