"Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021

...
"Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021
Коментари Харесай

Държавата дава 50 млн. лева за увеличение на заплатите на университетските преподаватели

"Петдесет милиона лв. ще осигурим с новия бюджет за 2021 година за нарастване на заплатите на преподавателите в университетите. " Това разгласи министър председателят Бойко Борисов по време на среща с управлението на Съвета на ректорите, в която участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В хода на диалога бе маркирано, че през последните две години държавното управление е повишило доста заплатите на учителите и реализира значими за бранша промени.

Увеличението, което бе разисквано на срещата при премиера през днешния ден, е по отношение на изменението на Закона за висшето обучение от февруари, според което Министерският съвет ще дефинира минималната заплата за академичната служба „ помощник “. Това ще се отрази върху възнагражденията и на останалите университетски длъжности. Законопроектът беше импортиран в Народното събрание при започване на 2019 година.

Ректорът на Софийския университет и ръководител на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков дефинира нарастването на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. "Това е най-голямото нарастване на бюджета за висше обучение и най-голямото нарастване на заплатите във висшето обучение най-малко от 30 години “, посочи проф. Герджиков. Той даде висока оценка на извършената в системата промяна, което обосновава нуждата тя да бъде подкрепена финансово.

"Работим доста добре с ректорите. Приехме закон, който докара до една забележителна промяна. Държавата и висшите учебни заведения са в цялостен синхрон ", съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе безапелационен, че преподавателите в университетите са основата, върху която стои висшето обучение. "Докторските степени не се получават елементарно. Това значи, че те са защитили дисертации, докторати, имат голям принос ", акцентира Борисов. Той добави, че сега се разисква потреблението на спомагателни средства от европейски стратегии в интерес на бранша.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР