Петдесет и пет дървени стълба, подредени в кръг, изникват от

...
Петдесет и пет дървени стълба, подредени в кръг, изникват от
Коментари Харесай

Буря изкопава близнак на Стоунхендж

Петдесет и пет дървени стълба, подредени в кръг, изникват от торфена дюна, която била отнесена от сериозна стихия... и скъпа находка от бронзовата ера излиза на бял сват...

Дървените стълбове, които трансформират визиите за Бронзовата ера са открити на непосещаван плаж в региона на Норфък във Англия. В центъра им имало преобърнат дънер от дъб.

Археолозите считат, че находката датира от Бронзовата епоха, т.е. преди към 4000 години, времето, когато бил основан и Стоунхендж.

Новооткритият кръг напълно естествено бил наименуван Сийхендж. Според учените сходни кръгове били употребявани от античните хора, които излагали мъртвите хора на птиците, дивите животни и

естествените стихии - процедура, известна като екскарнация.

Според античните култури загниването на плътта навън освобождавало духа. Преобърнатото дърво в центъра на кръга може да покаже доста за цивилизацията от Бронзовата ера, уверени са специалистите. Смята се, че то е било нещо като олтар, върху който телата са били поставяни, с цел да изгният.

Дървото символизирало преобръщането на света, тъкмо както гибелта прекатурва живота. От ритуална позиция то означавало, че предметите се вземат от този свят и се придвижват в отвъдния.

Разположението на Сийхендж на брега също е значимо съгласно специалистите. За хората от Бронзовата епоха брегът е символизирал граница сред два свята, сред земята и водата, и е бил уместно място за прекосяване на душата от единия свят в другия.

Изследването на Сийхендж може да помогне на учените да решат още една историческа мистерия. Разкопките на сходни обекти от Бронзовата епоха демонстрират, че в дървените кръгове са били поставяни доста по-малко тела на мъже и повече на дами и деца. Това също занапред би трябвало да откри своето пояснение.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР