Петър Дънов определя човека без търпение като кораб без кормило,

...
Петър Дънов определя човека без търпение като кораб без кормило,
Коментари Харесай

Как да се научим на търпение?

Петър Дънов дефинира индивида без самообладание като транспортен съд без кормило, до момента в който оня, който има самообладание, е определян от Учителя като транспортен съд с котва.

Хората са разнообразни и търпението, с което са надарени и носят в себе си, също е друго. При тези, при които търпението е по-малко, неустойчиво е и бързо се изчерпва, може да се стигне даже до съзнателно заличаване на постигнатото с доста труд, точно когато търпението не стига и човек се е изнервил.

Най-често нетърпеливи да тези, които желаят да получат всичко, желаят да го получат на момента и без никакви старания. Но това е като умишлена опозиция против ученето и уроците на живота. Затова с тяхното неспокойствие те трансформират живота на останалите в пъкъл.

Добрата вест за всички, които имат прояви на неспокойствие, че то може да се придобие, човек може да се научи или в случай че предпочитате, да се тренира на самообладание.

Първата стъпка в придобиването на търпението е в различаване на признаците на нетърпението и тяхното преодоляване.

Ако усещате напрежение в мускулите, стягане, нервност или безпокойствие, то вие към този момент сте в лапите на нетърпението. Опитайте се да овладеете физическите му прояви и да приведете тялото си неподвижен.

За целна отпуснете мускулите, запазете успокоение, умишлено намалете темпото и дишайте постепенно. Опитайте се да си изясните същинската причина, която ви кара да сте нетърпеливи. За вас е значимо да разберете какво ви кара да постъпвате по този начин и дали това е индивидуален случай или модел на държание.

 толерантен мъж

В случай, че нетърпението е типично за вашето държание, доста значимо е преди всичко да измененията настройката си и да си дадете сметка, че някои неща просто не може да бъдат пришпорвани. Това е втората стъпка по пътя към търпението като душевно успокоение и равновесие.

Като трета стъпка към приучаването към самообладание е да прецените трезво дали нещата са под ваш надзор. Ако да - тогава може да забързвате или забавяте техния ход, само че в случай че са отвън вас - примирете с това, че не вие ще определяте темпото и използвайте обстановката като скъп урок.

Дишайте и се отпуснете - този съвет е доста по-ценен, в сравнение с ви се коства на пръв взор. Рим не е издигнат за един ден, по тази причина и вие не се опитвайте да свършите всичко още през днешния ден, още в този момент. Трябва да извършите тази четвърта стъпка по пътя към търпението.

На последно място, само че не и по значимост, да си дадете сметка, че всичко, безусловно всичко може да бъде реализирано, само че не едновременно и в този момент, а малко по малко.

Това важи и за самото приучаване към самообладание. Ако през днешния ден не сте съумели да се овладеете, в случай че още веднъж сте показали неспокойствие, то на следващия ден сигурно е нов ден и в скоро време ще съумеете да овладеете темперамента си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР