Петър Дънов дава съвети за всичко, включително и за постите.

...
Петър Дънов дава съвети за всичко, включително и за постите.
Коментари Харесай

Петър Дънов за постите

Петър Дънов дава препоръки за всичко, в това число и за постите. Според него гладът е една от силите в света, която поддържа живота. За да бъде здрав и мощен, човек понякога би трябвало да се подлага на този апетит непринудено. Смисълът обаче е да се гладува, а не да се прегладнява. В природата всичко е учредено на глада и потребността от засищане. Всички химически реакции да вземем за пример се основават на глада. Стремежът на детайлите да се насищат не е нищо друго, с изключение на облекчаване на глада им. А съзнателният апетит продължава живота.

Истинският пост е способ за контролиране на възприятията и мислите на хората, като не се крие единствено в неядене и непиене, в неядене на мазнини и месо. През времето на пост човек би трябвало да се храни с възвишени мисли и усеща, и би трябвало да е подготвен да се помири с враговете, и да изплати задълженията си.

За да се извърши задачата на поста - да извършите всички ваши отговорности и да премахнете всички несгоди, Учителят предлага да се пости 5-10, 10-20 дни - каквото сърцето и мозъкът ви продиктуват. Когато решим да усилим нашата воля и да се съединим с тази на Бог, е пристигнало времето да постим.

 Постене

Преди да се стартира същинският пост, би трябвало да се вземе разхлабително, да се пречисти добре стомахът. Ако човек не може да пречисти мислите и възприятията си обаче, няма смисъл да пости. От друга страна смисълът на поста е също за отмора на организма - външна и вътрешна. Препоръчван е и като средство за лекуване. Горенето в организма по време на пост е по-силно. По този метод всички насъбрани нездравословни субстанции, причинители на заболявания, изчезват.

Постът, във връзка с дейности, се показва в правенето на праволинейни неща. Например би трябвало да се елементарни на ближните, да не се приказват неверни неща, да не се подозира брачна половинка или брачната половинка в невярност и др.

Най-ефикасен е ежемесечния пост, юридически в петък. В петъците по принцип не би трябвало да се готви и да се яде готвено. Всеки може да си избере един в месеца, в който да не яде нищо. Това обаче е персонално решение и не би трябвало да се споделя, даже с най- околните. Най-добре е да е 40 часа, само че и 24 са задоволителни.

Постът не е да измъчвате тялото си, а диета за хармонизиране душевните сили, като се контролират теченията във вас.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР