Пет от най-големите банки в Китай вече изпитват затруднения в

...
Пет от най-големите банки в Китай вече изпитват затруднения в
Коментари Харесай

Китайските банки изпитват проблеми заради сътресенията на имотния пазар

Пет от най-големите банки в Китай към този момент изпитват усложнения вследствие на продължаващата рецесия в имотния бранш. Лошите и необслужвани заеми, свързани с недвижимите парцели, се усилват през първата половина на годината, макар че финансовите институции регистрират скромни облаги на фона на икономическото закъснение, оповестява Ройтерс.

Резултатите за първото полугодие идват, откакто втората по величина стопанска система в света едвам избегна рецесията през второто тримесечие. Локдауните, наложени поради COVID-19 и свиващия се бранш на парцелите, съществено навредиха на доверието на потребителите и бизнеса.

China Construction Bank Corp и Bank of China регистрираха надлежно 68% и 20% нарастване на неприятните ипотечни заеми през първата половина на тази година.

Междувременно най-големият търговски заемодател в света по мярка на активите Industrial and Commercial Bank of China регистрира 15% растеж на неприятните жилищни заеми за същия интервал.

Трите водещи банки не са единствените, които регистрират възходящи неприятни задължения в бранша на недвижимите парцели, на фона на мрачното първо полугодие, в което възходящите неизпълнения на отговорностите на разработчиците стопираха жилищните планове, което докара до протести от страна на кредитополучателите.

Предупрежденията на Bank of Communications и Agricultural Bank of China за нерешителност във връзка с неприятните заеми бяха в същия дух.

Хари Ху, старши шеф в S&P Global Ratings, пресмята, че коефициентът на необслужвани заеми на китайските банки в бранша на недвижимите парцели ще нарасне до към 5.5% до края на годината по отношение на 2.6% коефициент за целия бранш в края на 2021 година

" Неизпълнението на ипотечните заеми е освен проблем за обществената непоклатимост, само че и евентуален риск за финансовата непоклатимост, защото ипотеката нормално е актив с положително качество за банките “, сподели Ху.

Анализаторите предизвестяват, че е по-вероятно придвижванията на жилищния пазар да навредят на по-малките кредитори.

„ Регионалните банки, съсредоточени на тези локални пазари, са по-изложени на шока от по-голям от междинния спад на цените на жилищата “, счита анализаторът на Moody's Никълъс Жу.

Добрата вест е, че макар растежа на неприятните заеми в бранша на парцелите, от петте водещи китайски кредитори, единствено Bank of China отбелязва леко повишаване на общите коефициенти на необслужвани заеми, защото влошените отговорности в други промишлености понижават или останават постоянни.

И петте банки регистрират сред 4.9% и 6.3% нарастване на чистата облага през първото полугодие.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР