Пет месеца преди ротацията през март, когато e договорено ГЕРБ

...
Пет месеца преди ротацията през март, когато e договорено ГЕРБ
Коментари Харесай

Ротацията чука на вратата. Ще сменят ли от ГЕРБ министри?

Пет месеца преди ротацията през март, когато e контрактувано ГЕРБ да поеме премиерския пост, водачът ѝ Борисов към този момент рие нетърпеливо и насочва повече от другарски огън по министри от кабинета на ПП-ДБ. Маркира ги като при пейнтбол, с цел да е ясно за какво би изискал промяната им по-късно. Казва, че не е удовлетворен от 7-8 министри, с цел да изиска промяната на най-малко половината.  

С половин уста идни смени позволи и съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов по БНР. “Разбира се, там, където някой не си прави работата и за това има справедливи оценки, ще се търси възстановяване на решението ”. Оценките ще се изготвят взаимно с ГЕРБ-СДС на съвещания, с цел да стане ясно кой с кого ще бъде заменен. А евентуално ще даде мнение и консилиери-то на парламентарното болшинство и негов неофициален представител Делян Пеевски от Движение за права и свободи. Както и Борисов, глобеният за корупция по закона “Магнитски ” народен представител беше изключително неудовлетворен от министъра на финансите Асен Василев поради заложеното връщане на 20% Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес.   

Кои министри будят неодобрение  

И Борисов е сърдит на финансовия министър. Парите ги няма, похарчиха ги, а нашите бюджети постоянно имаха остатък, оповести той на поредна среща с гласоподаватели преди локалния избор. ( “Тлъстинките ” бяха поради обичайно занижени доходи, а и нямаше усложнена геополитическа обстановка поради войната в Украйна, към този момент и спор в Израел, високи енергийни цени и също по този начин висока инфлация, последици от COVID-пандемията.) Критикувани са и енергийният министър Румен Радев, на защитата Тодор Тагарев - да не прибързва и разпорежда на Народното събрание за бронетранспортьорите “Страйкър ”, земеделският Кирил Вътев - “имаме слаб аграрни министър ”, на младежта и спорта Димитър Илиев - “нищо не прави и няма планове ”, също и министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков поради “Турски поток ”. Към Цеков упрекът е, че в Москва се е срещал с съветския политик Александър Бабаков, глобен няколко пъти от 2014 година насам поради съветската експанзия в Украйна. Самият Цеков удостовери, че е пътувал до Руската федерация, само че не се е срещал с съветски политици. 

Финансовият министър Асен Василев е обект на рецензии от водача на ГЕРБ Бойко Борисов.Снимка: BGNES

Забележително е по какъв начин Борисов, в чийто трети мандат скоростно бе издигнат газопроводът за съветски газ, упреква другиго за пробутване на ползите на Кремъл. Публикувани неотдавна имейли от разрушената е-поща на Бабаков насочиха внимание към някогашната другарка на водача на ГЕРБ Цветелина Бориславова и ръководената по това време от нея БАКБ, обслужваща плана. А се появиха и “следи ” за секрети договаряния с съветската страна. 

Почти всички от подложените на критика министри ръководят средства за милиарди. Бюджетът на Министерство на регионалното развитие за 2023 година е 2.8 милиарда, а на пътната организация - близо 2.7 милиарда лв.. Под опеката на Министерството на енергетиката, само че също и на Министерство на регионалното развитие са териториалните проекти за обективен преход, по които също ще се усвояват общо над 2.4 милиарда лв. (близо 1.6 милиарда би трябвало да бъдат изплатени директно след утвърждението им, което се чака през декември). Министърът на финансите пък има тежката дума по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), по който България се надява на второто заплащане от 1.4 милиарда лв.. Министерството на финансите е отговорно за координацията, контрола и одита на ПВУ посредством дирекциите си “Национален фонд ”, “Централно координационно звено ” и “Икономическа и финансова политика ”, а изпълнителна организация “Одит на средствата от Европейски Съюз ” е непосредствено към министъра на финансите.  

Кой ще натежи при ротацията 

ГЕРБ стартира офанзивата за идни смени на министри с обвинявания към кабинета все в областта на енергетиката. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) заяви, че кабинетът се приготвя да раздаде 662 432 375 лева за фотоволтаици и акумулатори на авансово известни компании. От ГЕРБ упрекнаха ръководещите и за “индикативен лист на компании ”, някои с неразбираем генезис, други - спонсори на Политическа партия, които да бъдат подкрепени със средства от териториалните проекти. В отговор министър председателят Денков разясни, че “тези изказвания напряко лъжат хората ” и кандидатстването следва. 

Зелената договорка и плануваните милиарди за декарбонизация разпалиха апетитите за създаване на от ден на ден мощности за слънчева и вятърна сила. “Капитал ” заяви, че единствено за година и половина са присъединени 1700 MW нови ВЕИ мощности. А декларираните от вложители са над 40 000 MW - трикратно надхвърлящи съществуващите в България, което е невероятно за реализация. Борбата да се прокарат планове е голяма, лобитата зад другите партии - настървени.  

Отговорът на въпроса какъв брой министри ще съумеят да сменят ГЕРБ при ротацията ще се оформи под въздействието на доста фактори - резултатите от локалните избори, гласуването на конституционните промени през декември, развиването на националния митинг на миньори и енергетици от Маришкия басейн, синхронизиран с вота на съмнение към държавното управление. В същото време тлеещи спорове ескалират и пораждат верижни реакции в разнообразни точки на света. В толкоз усложнена конюнктура България се нуждае от ръководство с ясна геополитическа ориентировка и без значение от шума в сглобката, сътрудниците са взаимозависими.  

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски също насочва рецензии към разнообразни министри в сегашното държавно управление.Снимка: BGNES

Но смени на министри ще има - и целите са набелязани. Подмятането на Борисов за министри на Движение за права и свободи при ротацията, отхвърлено от Пеевски, не е нищо повече от политическа провокация. Във всяко ръководство на Борисов Пеевски е имал пръст - посредством министри, публични поръчки и други и не пречи още веднъж да номинира някого “на концесия ”. Продължаващата липса на съдружно съглашение сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ размива формата на политическия им съюз. А при назначения в регулатори и в държавни компании с позиции се снабдява и Движение за права и свободи - с изключение на ГЕРБ и Политическа партия.  

Червени линии в измененията в Конституцията 

До ротацията ГЕРБ няма да спрат с приятелския огън, само че не тъй като желаят да бутат държавното управление. Борисов на два пъти е казвал, че няма да го прави - в края на юни, когато се формираше “сглобката ”, и неотдавна с изказването си, че “ГЕРБ няма да е партията, която ще смъкна държавното управление ”. Допуска ли, че някой различен може да го направи?  

Наскоро по Българска национална телевизия депутатът Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) съобщи, че “в момента, в който някой реши “да опраска ” Конституцията за повторно, както през 2015 година, излизаме от това ръководство ”. Но през 2015 година, след оставката на Христо Иванов като правосъден министър, от Реформаторския блок излезе единствено ДСБ и депутатите от Гражданския съвет, останалите в Република България не напуснаха ръководството. Готови ли са и в “Продължаваме смяната ” на подобен ход? Най-напред ПП-ДБ ще би трябвало да дефинират алените линии в конституционните промени, оттатък които няма да правят отстъпка, откакто Христо Иванов съобщи, че “с задачите не можем да създадем компромис, само че за текстовете със примирение ще слушаме ”. 

А за ротацията въпросът е не какъв брой, а кои министри ще бъдат заменени. 

***

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

***

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР