Пет години след сделката с червения олигарх Георги Гергов Варна

...
Пет години след сделката с червения олигарх Георги Гергов Варна
Коментари Харесай

„Дупка“ за 16 млн. пред Пловдивския панаир: Схемата на ГЕРБ и Георги Гергов

Пет години след договорката с аления олигарх Георги Гергов Варна към момента не владее така наречен „ Дупка “ в центъра на града. Става дума за огромен паркинг и няколко други терена, поради които през 2018 година община Варна изкупи сдружението на Гергов „ Централен повсеместен магазин Варна “ за колосалната сума 43.2 млн. лева, отпусната тогава от кабинета на Бойко Борисов. Въпреки, че Гергов получи парите, общината още не е влезнала във притежание, защото сдружението е в разпродажба и не е ясно по кое време ще завърши тя.
 Броените в миналото 43.2 млн. лева за „ Дупката “ се оказва не са били задоволителни за изкупуване на всички терени към въпросния паркинг и там към момента има няколко частни парцела
От това в този момент се възползват и други притежатели на прилежащи терени. Ново предложение е било подадено на 7 февруари в общинския съвет – за подмяна на терен от близо 900 кв. м в съседство с „ Дупката “.

Надали инцидентно, притежателите желаят акциите на Варна от „ Международен панаир Пловдив “, които общината закупи през 2016 година точно за да замени за терените от „ Дупката “, които Гергов притежаваше. Въпреки че до тази замяна не се стигна, те не бяха върнати на страната (в лицето на Министерството на икономиката), а неотдавна Варна се опита да ги даде на пловдивския предприемач, само че за момента община Пловдив блокира апорта, а въпросът в този момент е в съда.

Странно предложение

Предложението беше в началото качено на фейсбук страницата на някогашен общински консултант и народен представител от „ Демократична България “, Стела Николова, а след това ръководителят на общинският съвет Тодор Балабанов го удостовери за „ Капитал “. То е подадено на 7 февруари от еднолично сдружение „ О2 “ (собственик на терена – виж карето), като към момента не е ясно по кое време то ще влезе за разискване в комисия и дали след нея ще стигне до гласоподаване на сесия на общинския съвет.

„ По този метод община Варна ще стане едноличен притежател на всички имоти в „ Дупката “ и ще може да осъществя капиталовите си планове в целокупност “, написа в предлагането. Същото беше изрично отречено от Тодор Балабанов, ръководител на общинският съвет във Варна. „ Теренът на „ Дупката “ е един и той е явен.

Това са терени на съседи, които се пробват да ги продадат от години на общината “, изрично разяснява той пред „ Капитал “, визирайки само и единствено паркинга, който общината закупи с покупката на сдружението на Георги Гергов през 2018 година По думите му „ някой се мъчи да си прави политически ПР по тематиката и да подвига дим “.

Ивайло Митковски, общински консултант от „ Демократична България “ във Варна, обаче вижда в това предложение следващия опит да се заобиколи правосъдната процедура за акциите от панаира и след това същите по-лесно биха могли да бъдат продадени на Гергов – доколкото покупко-продажби сред частни лица не подлежат на толкоз тежки процедури, както тези на общините. Той добави, че не си спомня досега тези или други притежатели да са показали желанието си да продадат парцелите си на общината.

Поне все още това няма да се случи. По думите на Тодор Балабанов взетото решение и задействаната процедура по апорта на акциите в „ Пълдин туринвест “ попречват разглеждането и приемането на други решения. „ Когато стартира процедурата по апорта, до момента в който не бъде анулирано решението на общото заседание (в случая на „ Пълдин туринвест “, което се апелира – бел. авт.), няма по какъв начин да бъде прекратена.

Колкото и оферти да вкараме, Марс да предложат, в случай че желаят за подмяна, правно е ирелевантно “, разяснява той. Думите на представителите на ГЕРБ в общината обаче би трябвало да бъдат взимани с доза подозрение, тъй като точно с техните гласовете бе признато акциите от панаира да бъдат апортирани в сдружението на Гергов.

„ Капитал “ изпрати въпроси до сдружението притежател на парцела „ О2 “, само че досега на публицистичното привършване на текста отговори не бяха получени.

„ Дупката “ във Варна – все по-голяма

Реклама

През 2018 година, когато община Варна изкупува сдружението на Гергов, посланието е ясно – „ Дупката “ е към този момент общинска благосъстоятелност и упованията разумно са, че с това се поставя завършек на сагата. Още тогава се слага въпросът за какво общината купува комерсиалното сдружение, което години наред е на загуба, а не изкупи единствено терена, за който се твърди, че е „ дългогодишният проблем “ в центъра на града. Така евентуално общината щеше към този момент да може да го употребява.

Вероятно тъй като теренът, на който се разполага паркингът, не е единственият проблем, а единствено един от проблемите в центъра на Варна. В имуществото на сдружението, което общината придобива, са както огромният терен-паркинг (2382 кв. м), който някои асоциират напълно с „ Дупката “, по този начин няколко други прилежащи на него парцела, ведно с постройките в тях, също част от карето (виж снимката), само че не всички.
 Имотът, за замяната на който се желаят акциите от панаира, е заключен сред огромния терен, който е настоящ паркинг, и други два по-малки парцела – и трите, добити от общината от сдружението на Георги Гергов през 2018 година Източник: Кадастър
Около въпросния паркинг и сред тогавашните терени на Гергов към момента има няколко частни парцела, като най-големият е този, за който се търси подмяна (893 кв. м), заключен сред паркинга и други два по-малки терена, преди на Гергов, в този момент притежавани от общината. Ако общината има желание да развива този регион (така, както се очакваше, когато го изкупи през 2018 г.), локалната администрация евентуално ще има проблеми с частните парцели в близост.

Най-малкото ще е необходим нов обстоен организационен проект. Справка в електронната система на регион „ Одесос “, община Варна, демонстрира, че всички парцели в карето към паркинга (частни и общински) имат общ обстоен организационен проект, който е още в действие още от далечна 1995 година, когато на мястото се е предвиждало построяването на Търговски дом). Това демонстрира, че още в края на 90-те години проектите са били терените да се употребяват дружно.

Акциите на раздора

Интересно е, че това предложение се появява тъкмо когато опитът на Георги Гергов да се снабди с акциите, беше блокиран от община Пловдив. Бизнесменът мина през Върховния административен съд, с цел да се трансформира в мажоритарен притежател на панаира (притежавайки 50% посредством сдружението „ Пълдин туринвест “ и придобивайки 29% от Варна). Делото, което се води против решенията на общото заседание на „ Пълдин туринвест “, продължава. Акциите на панаира са оценени при тази договорка на едвам 16 млн. лева, макар че действителната им стойност е неведнъж по-голяма.

Причината притежателите на имота във Варна да желаят тази договорка едва ли е, че ще имат особена изгода от влизането в държавно сдружение. Те употребяват като оценка за имота си цената на този на Гергов, който беше платен преди 5 години.

Ивайло Митковски споделя, че групата им е внесла предложение в общинския съвет да бъде анулирано решението за апорт и да бъдат върнати акциите от панаира на страната. Въпреки че от този момент съветът е заседавал един път, точката не е била включена в дневния ред, а по кое време това ще се случи – не е ясно.

Прокуратурата не вижда проблем

Стела Николова, някогашен общински консултант и народен представител от Демократична България, пък разяснява пред „ Капитал “, че е получила втори отвод от прокуратурата за формиране на досъдебно произвеждане – за несъблюдение на решение на общинския съвет в града от страна на кмета Иван Портних за връщане на акциите от панаира на страната. „ Писах и до Софийска градска прокуратура като правоприемник на профилираната прокуратура.

Оттам препратиха още веднъж на Варненска окръжна прокуратура и отново беше разпределено на госпожа Петрова (тя постановява и първия отвод за формиране на произвеждане – бел. авт.) с мнение на прокурор от Софийската градска прокуратура, че би могло да се проверява закононарушение по член 282 от Наказателен кодекс, което е закононарушение по работа. Госпожа Петрова доста бързо отново приключи производството. Варненска апелативна прокуратура удостовери отхвърли “, описа тя, като добави, че е сезирала основния прокурор Иван Гешев с писмо и чака развиване от там.

Собственикът

Вносител на предлагането е сдружението „ О2 “ с едноличен притежател „ Уайз “, като по данни от Търговския указател „ Уайз “ АД е благосъстоятелност на Кирил Пантелеев. През 2005 година сдружението „ О2 “ придобива терена от „ Дупката “ от „ Инвестек “ – сдружение със същия притежател („ Уайз “ АД). „ Инвестек “ пък се снабдява с терена през 2003 година, като го купува от група физически лица (реститути, които след дълги правосъдни каузи си връщат терена от 893 кв.м).
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР