- Периодът на пандемията се оказа дълъг, как това се

...
- Периодът на пандемията се оказа дълъг, как това се
Коментари Харесай

Арх. Владимир Витанов пред ФАКТИ: Бизнес средата е несигурна, липсата на кадри е сериозен проблем

- Периодът на пандемията се оказа дълъг, по какъв начин това се отрази на бранша ви?

- Малко след експлоадирането на пандемията доста от плановете бяха замразени, а нови предложения непрекъснато се отхвърляха. Комуникацията с клиентите стартира да става все по-бавна и затруднена, даже срещите на наши клиенти с техни вложители започнаха да се отсрочват във времето с неустановен период. Плащанията се бавят и това води до стесняване на бюджети и пречки в развиването.

- Как се наложи да преструктурирате работата си, с цел да претърпите по-малко загуби?

- Наложи се да понижим заплатите и надлежно работното време на чиновниците за 3 месеца. Това не беше сериозен проблем, защото и работата беше доста по-малко. Преместихме се и в офис с по-нисък наем, само че пък на доста по-добра локация.

- Смятате ли, че ограниченията в страната към бизнеса бяха съответни?

- Мисля, че да. На доста бизнеси беше помогнато с мярката " 60/40 ". Не мога да се изкажа умело в тази ситуация, защото не съм осведомен по какъв начин стоят нещата в множеството браншове.

- Вие работите и с огромни външни клиенти, какви са най-големите компликации, които срещате сега?

- Да, работим най-вече с клиенти от чужбина. Трудностите ни се състоят най-вече в връзката и периодите. Имаме контракти с клиентите за период и цени, само че доста постоянно клаузите в тях не биват спазвани точно от хората, които ни изпращат тези контракти.

- Върху какво работите сега?

- Последните 5 месеца работим по един доста огромен план за интериори на хотел в Катар, а клиентите са от известна интериорна компания от Ню Йорк. Имаме и по-малки планове за вилна зона в Гърция, многофамилни жилища в Париж, градоустройствен план за Саудистка Арабия и небостъргач в Дубай.

- Кои са знаковите ви планове?

- Имаме 4 плана за " Заха Хадид Архитекти ", квартал на Джеда в Саудистка Арабия за най-голямата архитектурна компания в света " Генслер ", всички метростанции на строителна компания " Джи Пи груп " от последните 3 години, визуализации и анимация за Мол " Марково Тепе " в Пловдив и един конкурсен план за нова постройка на " Амазон ".

- Как бихте определили бизнес средата сега?

- Несигурна, неразбираема... Мисля, че ще има много промени, както в бизнеса и връзката, по този начин и в архитектурата като цяло. Ковид пандемията е допустимо да се отрази и на нормите в проектирането, което би довело до промени в бъдещите планове, преосмислянето на офис пространствата във всеки аспект, както и нов метод в проектирането на здания за публично прилагане.

- При един нов локдаун, каква помощ за бизнеса би трябвало да бъде отпусната, с цел да се понижи риска от банкрути или безработица особено във вашия отрасъл?

- Държавите имат задължението да разполагат със избавителен буфер тъкмо за такива обстановки като не приказвам единствено за финансов, а и за трудов подобен. Една мощна стопанска система следва да подкрепя всички сектори, с цел да може при възможен срив на хората да бъде препоръчана съответна опция. Нашата активност е директно обвързвана със строителството, тъй че всички по веригата ще пострадаме при липса на такова.

- Вие работите с задгранични инместитори,как разясняват бизнес климата у нас,най-честите проблеми,които ги тормозят кои са?

- Всеки клиент в чужбина се тормози от българската уместност във връзка с период и качество. Нарочно не загатвам цени, защото това не е решителен фактор, за това дали желаят да работят с нас. През годините сме съумели да си изградим доверие с доста клиенти от Съединени американски щати, Англия, Франция, ОАЕ и Австралия, само че с цената на старателен труд и безсънни нощи. Тези неща се ценят високо в чужбина.

- Какви са най-новите трендове във вашия отрасъл?

- Търси се фотореализъм на визуализациите и анимациите, изисква се доста високо качество и подробност. Конкуренцията е извънредно мощна и е в целия свят. Също по този начин навлизат най-различни уеб приложения за разглеждане на даден план, VR, 360-градусови панорами и други Този отрасъл се разви доста за последните 15 години - качеството скочи доста, появиха се доста бюра от целия свят, появиха се най-различни разновидности по отношение на това по какъв начин да презентираш дадена постройка.

- Как стартира всичко при вас, имахте ли разтърсвания по пътя до през днешния ден?

- " Инсепт " е основана през август 2014 година. В предходната компания, в която работех, получих опит и познания в работата ми като архитектурен визуализатор. Напуснах, с цел да завърша сполучливо висшето си обучение като проектант в УАСГ, една година бях във Виена по стратегия " Еразъм " и тук изоствах с изпитите и плановете. През лятото продължавах за наслаждение да върша визуализации и ги качвах в ралични уеб страници. Един клиент от Съединени американски щати ме видя и ме попита дали желая да работим дружно. Нямах никаква визия от директна работа с клиенти, ценообразуване и дали изобщо мога да се оправя самичък. Добре, че не се замислях тогава за тези неща и незабавно се съгласих. Клиентът остана доста удовлетворен от първия ни взаимен план и стартира да ми дава още работа. Учех се в придвижване, имах проблеми от всякакво естество 24 часа в денонощието. Не ми оставаше никакво свободно време, наложи се да аутсорсвам планове на мои другари и някогашни сътрудници.

След няколко месеца осъзнах, че ми трябват офис и чиновници, които да работят дружно с мен на цялостен работен ден. С времето започнах да ангажирам хора и да закупувам компютри, с парите които идваха от плановете. През 2016-та година по инцидентно стичане на събитията към нас се причисли и актуалният ми бизнес сътрудник Светлозар Станков. Още през цялото време, той навлезе бързо в работата и без да му се доплаща стартира да се заема с всевъзможни задания от менажирането на екипа до техническите специфики на работата. Проблемът с фрагментите в България е сериозен - липсват добре образовани, стимулирани и работливи младежи. Светлозар се оказа изключение и по тази причина по натурален път дружно започнахме да градим тактиката за развиването на компанията.

През 2018 година бяхме станали 19 индивида, само че се наложи да създадем някои оптимизации в екипа и метода на работа и в този момент сме 8 индивида, само че работим извънредно дейно. Никога не сме имали дефицит на работа и клиенти, само че несъмнено от началото на 2020 година усетихме сериозен трус, макар напъните ни да намираме нови клиенти. Миналата година сме изпратили към 20 000 имейла до евентуални клиенти от целия свят и успяхме да стартираме работа единствено с една архитектурна компания от Съединени американски щати. Пак е нещо, само че преди пандемията от изпратени 1000 имейла, наложително намирахме клиент, който да желае да работи с нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР