Пентагонът изпратил в Белия дом препоръки за изпращане в Украйна

...
Пентагонът изпратил в Белия дом препоръки за изпращане в Украйна
Коментари Харесай

Ще разрешат ли противотанковите ракети Javelin проблемите на Украйна в Донбас?

Пентагонът изпратил в Белия дом рекомендации за изпращане в Украйна на високотехнологични мостри на противотанково оръжие, заяви NBC News с позоваване на американски публични лица. Става дума за снабдяване на противотанкови комплекси Javelin на стойност 50 млн $ - при единична цена $246 хиляди това са към 200 комплекса. Окончателно решение обаче още не е взето.

Украинското управление настоятелно желае това оръжие още от 2014 година, като президентът Порошенко разгласи, че желаят 1214 единици за недостижимите за Украйна $300 милиона. Като се регистрира, че в Донбас линията на прикосновение е към 400 км, то в главните зони на боевете на километър би се паднала компактност от 5-6 „ джавелина”.

ПТРК „ Джавелин” е последно потомство комплекс, работещ на правилото „ стреляй и забрави”. След захващането на цел, имаща температура друга от околната среда, ракета се насочва без присъединяване на оператора.

Според съветския специалист Виктор Мураховский, сходно оръжие ще окаже незначително въздействие върху бойните дейности в Донбас. Първо, американците слагат редица условия пред украинската страна. В частност „ джавелините” се дават за въздържане на Русия и опълченците, а не за украинско нахлуване и би трябвало да се намират чак във втората линия на защита, примерно на към 40-50 км от линията на прикосновение, а не на предния край.

Второ, Съединени американски щати си резервират опцията да си върнат комплексите, в случай че украинските военни ги употребяват по „ несъответствуващ начин”. Американците прелестно знаят къде отидоха доставените на Киев да вземем за пример тактическите безпилотни летателни апарати „ Рейвен”, актуалните принадлежности за нощно виждане и други. Така че може да се чака на „ черния пазар” да се появят и ПТРК „ Джавелин”.

Експертът Виктор Мураховски обръща внимание, че не съществуват „ чудо-оръжия”. Той сочи съществено проблеми в украинската войска. А актуалните бойни дейности допускат съществуване на единна система за огнево проваляне, което подразбира взаимна работа на авиацията, артилерията, противотанковите средства и всички съставни елементи на бойното поле. Всичко това става в единно информационно-разузнавателно поле и в обединен силует на огневото проваляне на съперника в разнообразни типове пердах.

Всичко това го няма в украинската войска и то няма да бъде осъществено в удовлетворителна форма. То изисква освен техническо доставяне, само че и високо ниво в подготовката на командирите и щабовете. Именно за това ПТРК Javelin няма да дадат на украинската войска мечтаното решаващо предимство.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР