Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени в полза на хората,

...
Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени в полза на хората,
Коментари Харесай

Голяма радост! Еврото вдига пенсиите, сваля данъците

Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени в интерес на хората, т.е. нагоре до най-близкия евроцент при въвеждане на еврото. Данъците също би трябвало да са в интерес на хората и те ще бъдат закръгляни надолу. Това е записано в идея на закон за въвеждане на еврото в България, която е направена от Министерството на финансите, оповестява " Труд ".

Работната дата за влизането ни в еврозоната е от 1 януари 2024 година Но през идната година би трябвало да бъде направена оценка дали изпълняваме критериите за въвеждане на единната европейска валута. Освен това има много техническа работа по самото въвеждане на еврото, част от която е приемането на подготвяния от Министерството на финансите закон.
-->
При въвеждане на еврото преобразуването на цените и другите стойности от лв. в евро ще се прави посредством потребление на всичките пет цифри след десетичната запетая във закрепения курс на лв. - 1,95583 лева за едно евро. Едва по-късно полученото число ще се закръглява съгласно математическите правила до два знака след десетичната запетая въз основата на третия знак след десетичната запетая.

Ако третият знак след запетаята е по-малък от 5, вторият знак няма да се трансформира, а в случай че е по-голям или еднакъв на пет, вторият знак след запетаята ще се закръглява нагоре. Тоест, в случай че в този момент една цена е 20 лева, след превалутирането би трябвало да бъде 10,22584 евро и след закръгляването ще бъде 10,23 евро. Но в случай че стоката в този момент коства 19,99 лева, след въвеждане на еврото би трябвало да е 10,22 евро.

Това предписание няма да важи за пенсии, заплати и обществени помощи. Те постоянно ще би трябвало бъдат закръглявани нагоре до най-близкия евроцент, т.е. в интерес на хората. Например в този момент минималната пенсия е 467 лева При тъкмо превалутиране би трябвало да стане 238,77331 евро. В този случай няма да се употребява математическото предписание за закръгляване, а пенсията ще стане 238,78 евро.

Докато получаваните от хората суми ще се закръгляват нагоре, всички налози и такси, които заплащат хората, че би трябвало да се закръгляват в тяхна изгода, т.е. надолу, написа в концепцията на Министерство на финансите.

Цените ще бъдат обявявани в левове и евро един месец след датата на взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз за въвеждане на еврото в България и 12 месеца след въвеждане на еврото в страната ни. Целта е хората да свикнат с цените в евро и търговците да не употребяват еврото за повдигане на цените. В закона ще бъдат написани и съответни правила за оповестяване на цените в двете валути в брошури, ценоразписи, фактури и касови бележки.

Един месец след въвеждане на еврото ще може да се заплаща в левове и евро, само че ресто в магазините ще връщат единствено в евро. Наред с това особено е посочено, че търговците няма да бъдат задължени да одобряват от купувача повече от 50 броя монети в лв.. Целта е да не се образуват огромни опашки на касите в магазините. Но в границите на един месец, през който ще се заплаща с левове и евро, хората ще имат опция да се освободят от всичките си стотинки.

Освен това Българска народна банка ще обменя гратис и в безкрайно количество банкноти и монети от лв. в евро без ограничаване във времето, т.е. в случай че човек откри левова банкнота в някой джоб две години след въвеждане на еврото, ще може да я обмени за евро в Българска народна банка. Банките и “Български пощи ” ще обменят банкноти и монети от лв. в евро гратис през първите шест месеца след въвеждане на еврото. През идващите шест месеца за същата услуга ще може да събират такса.

От деня на въвеждане на еврото, банкоматите ще пускат единствено банкноти евро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР