Пекин помага за преодоляването на вековния разрив между сунити и

...
Пекин помага за преодоляването на вековния разрив между сунити и
Коментари Харесай

„Арабската пролет“ по американски се заменя с консолидацията на Близкия изток по китайски

Пекин оказва помощ за превъзмогването на вековния раздор сред сунити и шиити

Хегемонията на Съединени американски щати или, както те избират да споделят, водачеството, в доста елементи на света се основаваше на античната и елементарна, само че към момента ефикасна формула „ разделяй и владей “, наследена от американците от Британската империя. Морета от кръв, милиони смъртни случаи след Втората международна война са в основата му.

Стратегията на Китай, която, колкото и скромна да наподобява, е на път да стане идващият международен водач, се основава на противоположни правила. Това са не по-малко антични конфуциански правила за „ добродетелно ръководство “ и прецизно съблюдаване на законите. Коя от двете тактики – на " меча " или на " маслинената клонка " е по-симпатична на народите по света, става все по-ясно.

Някак си, неусетно от мнозина, Китай първа „ зачисти отдолу под носа “ на Съединените щати Латинска Америка. Там той е освен първият стопански сътрудник на всички страни на континента, само че се трансформира и във все по-изявена политическа мощ. Настоящият „ ляв завой “ в Латинска Америка към този момент не се основава на претекстовете на Комунистическа партия на Съветския съюз, а на модела на триумфа на ККП в построяването на развито общество.

След това „ завладя “ Африка, където господства по безусловно всички индикатори за икономическо наличие, а в последно време „ заби “, може би не последния, само че доста осезателен гвоздей в ковчега на дългогодишната американска доминация в Близкия изток. И тук Китай първо проби измежду най-големите търговски сътрудници в района (над 300 милиарда $ през 2022 г.), а в този момент поддържа тези резултати с значими политически начинания.

Споразумението, реализирано на 10 март с китайско ходатайство и то не някъде другаде, а точно в Пекин, за нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Иран, а оттова и сред шиитите и сунитите в района, е в действителност геополитическа гражданска война.

Сериозни издания като The Hill нарекоха новината " зашеметяваща ". Ролята на Китай в улеснението на договорката, по мнението на Вашингтонския институт за близкоизточни проучвания, провокира талази на смут в американската столица, което накара някои да заявят, че е почнала „ нова епоха нагеополитиката “ и да настояват, че съглашението надвишава „ всичко което Съединените щати съумяха да реализират в района откогато Байдън пристигна на власт “.

В същото време, за разлика от демократичните катаклизми, въведени от Съединени американски щати преди повече от десетилетие, и хаоса в района под формата на прословутата „ арабска пролет “, новата гражданска война, осъществявана от китайците, е мирна и консолидираща. Особено значимо е да се нивелират последствията от дългогодишното шиитско-сунитско разделяне в мюсюлманския свят, върху което са паразитирали генерации колонизатори, в това число и последното от Америка.

Смешно е, да вземем за пример, да чуеш по какъв начин американците, които с всички сили предизвикат районните спорове, упрекват китайците в „ нападателно навлизане “ в Близкия изток, до момента в който последните просто много дейно потушават тези спорове.

Байдън съобщи, че Съединени американски щати в никакъв случай няма да изоставен Близкия изток и да оставят „ вакуум “, който Русия или Китай ще запълнят. Кой различен, с изключение на американците, съгласно него ще може да подсигурява мира и сигурността в района? Но всичко се оказа тъкмо противоположното, написа Al Jazeera.

Докато американците продължаваха да сеят семена на раздора, плашейки страните от Персийския залив с непрестанно възходящата хипотетична опасност от Иран и налагайки им все по-скъпи оръжейни системи, Китай протягаше маслинова клонка към всички. " Пекин направи това, което Вашингтон не можа - сдобри Техеран и Рияд ".

Американците, като развалена грамофонна плоча, не престават да приказват, че са подготвени да защитят всички от Иран, без да виждат, че към този момент никой не се нуждае от това и в района се появи нова действителност, в която те не се вписват.

Кой път избират жителите на района ясно демонстрираха саудитските ръководещи, приемайки в страната през втората половина на 2022 година първо президента на Съединените щати, а по-късно и президента на Китай. Всички видяха очебийно високото почитание към Си Дзинпин и изтънчената източна подигравка с Байдън.

Американските специалисти се пробват да твърдят себе си и останалите, че подписаното саудитско-иранско съглашение за помиряване и определяне на дипломатически връзки занапред ще би трябвало да потвърждава своята жизненост.

Но към този момент е ясно, че не става въпрос за епизод, а за огромна смяна във вътрешнорегионалните връзки. Понастоящем в целия Близък изток текат обширни процеси на помиряване, произлизащи от това съглашение. Министри и емисари от някогашни воюващи страни се срещат на всички места и се съгласяват да се откажат от борбата.

Беше разгласен завършек на войната в Йемен, признание на Сирия от съвсем целия арабски свят, нормализиране на връзките сред шиитите и сунитите в Ирак и други Висшите чиновници на службите за сигурност на Иран и Ирак подписаха Споразумение за съдействие в региона на сигурността от 19 март сред Техеран и Багдад в наличието на иракския министър - ръководител Мохамед Шиа ал-Судани.

Под егидата на Китай е планувано по-късно тази година да се организира по-широка среща на върха сред Иран и Съвета за съдействие на шестте страни от Персийския залив, с цел да се сътвори районна система за сигурност " без наличието на извънрегионални сили " ( четете: Съединените щати).

Водещото американско външнополитическо издание Foreign Affairs счита, че неправилната преценка на районната политика на Белия дом се е състояла в това, че той я е съсредоточил основно върху казуса за помиряването на най-близкия си съдружник Израел със съседите му по „ Авраамовите съглашения “.

Вашингтон избра да поддържа враждата сред останалите страни от Близкия изток, с цел да може да им предлага отбрана една от друга. Някои американски политолози назовават това " тактиката на Кръстника ". Китай погледна по-широко на обстановката и завоюва.

The Washington Post цитира Х. Кисинджър, който счита, че договорката сред Техеран и Рияд в Пекин съставлява „ забележителна смяна в стратегическата обстановка в Близкия изток “. И сигурно ще усложни обстановката за Израел, който оттук насетне „ ще би трябвало да се преценява с ползите на Китай “. Той сподели още, че съглашението е значима стъпка за Пекин в напъните му да повлияе на образуването на нов международен ред.

Американците се пробват да се утешат с обстоятелството, че Китай, въпреки това, няма да може да се конкурира военно с тях в района още дълго време. Правейки това, те обаче подценяват два фактора.

Първо, самата нужда от тяхното мощно наличие в Близкия изток, скрепено с междудържавни съглашения, ще отпадне с „ умиротворяването “ на района. Местните елити към този момент виждат и с времето ще се убедят още повече, че точно наличието на американската войска е главният източник на районно напрежение. От тяхна страна е елементарно да се плануват претенции за проверка на съответните контракти.

Ще бъде мъчно да ги пренебрегнем и заради втория фактор - дейното подпомагане на Русия за мирния проект на Китай за Близкия изток, което беше доказано по време на неотдавнашното посещаване на Си Дзинпин в Москва. Русия никога не е младши сътрудник за дейностите на Пекин в района, а значим съдружник.

Гладките и деликатно построени от Русия връзки с всички страни от Близкия изток, в това число Иран и КСА, близостта до региона на нейния боен капацитет имат забележителна тежест в това стратегическо уравнение. Освен това Москва и Пекин са единни в главното - проблемите на Близкия изток могат да бъдат решени единствено посредством помиряване и консолидация, а не разделяне и безпорядък.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР