Пекин е не само един от най-големите купувачи на оръжия

...
Пекин е не само един от най-големите купувачи на оръжия
Коментари Харесай

Как Китай се превърна в основен износител на оръжия?

Пекин е освен един от най-големите купувачи на оръжия в международен мащаб, само че през последните години бързо съумя да се трансформира и в един от топ експортьорите на такива в интернационален проект, написа в собствен разбор CNBC.

За последните пет години Китай се е наредил измежду водачите в промишлеността, паралелно със Съединени американски щати, Русия, Франция и Германия, демонстрират изчисленията на Стокхолмския интернационален институт за мирни проучвания. Заедно тези пет страни дават отговор за три четвърти от износа на оръжия.

Само Китай е изнесъл 16,2 милиарда единици муниции през последните 12 години. Основно те са били доставяни на страни в Азия, Близкия Изток и Африка.

" Потенциалните пазарни благоприятни условия и разхлабените ограничавания в развиващия се пазар може да нареждат добре Китай и да го трансфорат в един от най-големите експортьори на оръжие в света ", споделя Тимъти Хийт, който е старши анализатор на тематики в региона на защитата към RAND Corporation.

От 2007 година насам най-големите пазари за китайски оръжия са Пакистан, Бангладеш и Мианмар със надлежно доставки на 6,57 милиарда единици, 1,99 милиарда единици и 1,28 милиарда единици. Нещо повече - и трите страни са значима част от самодейността на Пекин за създаване на Нов път на коприната.

Само през 2018 година продажбите за Пакистан възлизат на 448 милиона единици, за Мианмар - на 105 милиона единици, а за Бангладеш - на 75 милиона единици.

" Китай ще продължи да уголемява износа си изключително за сътрудниците му в самодейността за Нов път на коприната. Износът на оръжия обезпечават сполучлив и на ниска цена метод за Пекин да подсигурява сигурността в страни, в които прави огромни вложения ", изяснява Хийт.

Въпреки че китайското наличие на международния пазар на оръжия пораства фрапантно, съгласно анализатори огромните вносители в района, като Индия, Австралия, Южна Корея и Виетнам не биха разчитали на Пекин в това отношение заради политически аргументи.

" Страната се нарежда като евтина опция за съвременни оръжейни системи, като тя е главен съперник на Русия ", изяснява Рой Кампхаусен от The National Bureau of Asian Research.

" Тъй като качеството на китайските оръжия се усъвършенства, а военната индустрия на Русия продължава да атрофира, евентуално китайските производители ще изместят съветските на доста основни пазари ", добавя Хийт. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР