Педиатрите намаляват, защото орязаха парите им, казва доктор Иван МаджаровРаботодатели

...
Педиатрите намаляват, защото орязаха парите им, казва доктор Иван МаджаровРаботодатели
Коментари Харесай

До 10 години джипитата свършват

Педиатрите понижават, тъй като орязаха парите им, споделя лекар Иван Маджаров Работодатели пращат чиновниците си за фиктивни болнични, в случай че работата намалее
В последните дни страната се тресе от кавги, свързани със опазването на здравето. За подправените болнични, упреците към медиците и здравните политики " Стандарт " беседва с ръководителя на Българския лекарски съюз лекар Иван Маджаров.
Нужна ни е 20-годишна тактика за развиване на опазването на здравето ни, подкрепена от всички партииЗаради свадите пациенти всеобщо отхвърлят стентове и заплашват живота сиГрешка бе лишаването на педиатрите от потребителска такса
- Доктор Маджаров, в последно време нашумя абсурдът с по този начин наречените подправени болнични. Според Вас в действителност ли това е толкоз значителен проблем и по какъв начин би трябвало да се реши въпросът със заплащането на болничните?

-  Аз не мисля, че в тази ситуация казусът е с подправени болнични, а по-скоро със средствата, които се изплащат за тези болнични. Но не би трябвало да забравяме, че и като безспорна стойност възнагражденията в страната са много по-големи в последните години. Минималната работна заплата в страната също се подвига. От това следва, че компенсациите за болнични ще се усилват. В информацията, която излиза обществено, нямаше изказвания за брой дни, а за  съответни суми, изплатени от Национален осигурителен институт. Иначе, сигурно има и недобри практики, само че за тях не са отговорни единствено лекарите. В някои от случаите са отговорни самите работодатели - не е загадка, че от време на време цели колективи са изпращани да търсят болнични от персоналните си лекари, когато компанията няма нужното натоварване. А ограниченията са ясни -  този, който заплаща, в тази ситуация Национален осигурителен институт, би трябвало да ревизира за осъществяването на режима, постановен на пациента. Ако в болничния лист написа " домашно лекуване ", а пациентът освен не е спазил режима, само че и се намира отвън страната, не може да чака, че ще получи здравно обезщетение. Но е доста мъчно да установим ретроспективно положението на пациента преди месец, два или три, и да твърдим, че лекарят е издал болничен непозволено, тъй като пациентът не е бил болен. Затова напъните по-скоро би трябвало да се насочат към това дали пациентът съблюдава режима.

- Такава инспекция, осъществявана от Национален осигурителен институт, не е ли сложна съгласно Вас?

- Защо да е мъчно за регулиране? В старите европейски страни това се прави. Защо Национална агенция за приходите може да върви на инспекции за налози, а Национален осигурителен институт да не може да ревизира по домовете. Национален осигурителен институт е този, който пази парите на обезпечените. Защо, в случай че има същински болен пациент, на него да не му бъде обезщетен болничния - тъй като, видите ли, имало такива, които злоупотребявали? Вижте, случва се един доктор да сгреши от време на време в диагнозата, може и да бъде подведен, въпреки че това е малко евентуално. Един сътрудник постоянно би реагирал, когато става въпрос за симулация. Но извънредно доста си проличава, в случай че някой нарушава разпоредбите редовно. Може да се откри да вземем за пример огромен брой издадени болнични листове на едни и същи пациенти, които не съблюдават режим. Това би трябвало да са ограничения, ориентирани към всички страни - и към пациенти, и към лекари, и към Национален осигурителен институт.  Има случаи, в които самите пациенти идват и споделят: " Искам болничен, в случай че не ми дадеш, ще си сменя лекаря ". За благополучие огромна част от сътрудниците удържат на този напън, само че в последна сметка е мъчно. Защо да не бъде проверяван някой да вземем за пример с анкета? Има данни в НЗОК - за какво да не се интервюира индивидът бил ли е в болница или не, какви операции са му правени и така нататък

- А по какъв начин гледате на концепцията да се контракти изплащането единствено на 15 дни болнични?

- Аз не мога да схвана, в случай че човек ще има право да употребява 15 дни болнични, защо въобще им е лекарят. За какво е здравната експертиза? Има страни, където това е право, извоювано от синдикатите, и в които човек може да се обади на работодателя си и да каже: " Болен съм, употребявам правото си на болнични ". А в случай че индивидът има потребност да бъде в болница един месец? Категорично не поддържам тази концепция. Впрочем тя би могла да проработи, в случай че става дума за хора, които са здрави, и от време на време няколко пъти в годината страдат от вирусни болести. Но, в случай че приказваме за един дълъг болничен, ясно е, че пациентът има по-сериозно заболяване. Човек в положително здраве би могъл да боледува два-три пъти в годината по няколко дни. Но другояче като цяло концепцията няма да проработи.

- Преди няколко дни едно дете умря, до момента в който се чудеха в коя болница да го заведат. Накрая се стигна и до искане на управителен оставки...

-  Във всеки подобен случай би трябвало да се изчака експертизата, тъй като това е същото като при самолетна злополука. Именно експертизата оказва помощ да се създадат изводите и да се предотвратят идващите нещастни случаи. Но за жалост на нашите апели да не се избързва, в първите дни в обществените мрежи се получава нервност, това се придвижва и в медиите. За мен потребният ход е този - както при всяко друго злощастие, обвързвано с друга специалност, чакаме експертите да се произнесат дали е имало неточност на съответен човек. Така няма да има мотив за експанзия към цялото съсловие. А това не е единствено към лекарите - доста добре знаете, че се случва да има и експанзия по отношение на учителите по някакъв съответен мотив. А когато се стига до такава социална нервност, ние разрушавам доверието не в избран доктор, а в науката медицина. И освен това пациентът ще се тормози да потърси помощ, тъй като счита, че по този начин ще бъде измамен и ще си навреди. По тази метод огромна част от достиженията на актуалната просвета на процедура остават неизползвани.

Ще Ви дам един елементарен образец - предходната шумотевица към по този начин наречените стентове, поставяни без потребност. В момента има голяма вълна от отводи на пациенти да им бъдат поставяни стентове, въпреки че са доведени в болничното заведение с кола за спешна помощ и в положение на инфаркт. Те заплашват непосредствено живота си и това е резултат от нервността, която се случи тогава. И вместо да бъде разяснено на обществото преимуществото на стентовете, надали не излезе, че цялата тази операция е единствено с цел да може някой да получи пари. Истината е тъкмо противоположната - въвеждането на стентовете е това, което понижи освен у нас, а и в целия свят смъртността от инфаркт. Важна е съответната информация, а не да разрушавам доверието в цяло съсловие.

- По мотив гибелта на дребното дете още веднъж се заприказва за неналичието на педиатри и за нежеланието на мнозина да специализират в тази сфера.

- Специално за педиатрията - това е резултат на дългогодишна политика. Ще станат към този момент 20 години. Когато стартира промяната в здравноосигурителната система, бе заложено, че всеки пациент ще заплаща потребителска такса. Тези средства бяха планувани като част от бюджетна на работещите лекари, с изключение на това, което ще им заплаща НЗОК. Отделно се направиха клинични пътеки. По точка първа - последователно започнаха да освобождават пациентите от таксата - за педиатрите това се случи незабавно, страната не пое таксите на децата. Вместо страната да каже " За нас са значими експертите, които лекуват деца ", тя сподели " Те няма да получават такси ".  На второ място беше несъмнено едно ниско възнаграждение в отделенията по педиатрия и неонатология и в продължение на 15-16 години на всички стана ясно, че с цел да бъдеш педиатър, би трябвало да си мечтател. Отиваш на място, където получаваш малко пари, а си свръхнатоварен, тъй като няма педиатрия, където да няма 24 часа дежурен в отделението. Да поддържаш такова поделение се желаят най-малко 6-7 лекари. А да преглеждаш деца през целия ден, до момента в който сътрудника ти преглежда възрастни в прилежащия кабинет и печели повече при по-малко натоварване...В един миг си казваш: " Защо да го върша ". Въпреки тези проблеми виждам сътрудници, които специализират педиатрия, само че ще има да се наваксва за интервала, в който имаше отлив. Имаше отлив и от пулмологиятта, и от анестезиологията, само че в последно време по наши данни фрагментите във втората компетентност се усилват. В последна сметка този дефицит на лекарски специалности ще се усети в периферията на  страната - до 5 или най-много 10 години в по-малките обитаеми места ще се окажем с по един общопрактикуващ доктор за община. За по-големите градове това може и да не се усети.

- Прави усещане, че в последно време политиките в опазването на здравето се вършат на парче.

- Точно по тази причина би трябвало да се направи една най-малко 20-годишна тактика за развиване на опазването на здравето ни. При това, може и да звучи идеалистично, само че тя би трябвало да се припознае от всички политически сили, с цел да нямаме разногласията - в случай че един е в съпротива, да подлага на критика признатото от различен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР