Педагогиката, медицината и информатиката са най-масовите специалности в университетите у

...
Педагогиката, медицината и информатиката са най-масовите специалности в университетите у
Коментари Харесай

Кой са най-често избраните специалности в университетите у нас?

Педагогиката, медицината и информатиката са най-масовите специалности в университетите у нас. Това демонстрират данните от Националната карта на висшето обучение.

Администрацията и правото също са измежду направленията, които студентите най-често избират.

В тези специалности се образоват над половината от бъдещите висшисти в страната, написа btv.

Най-много задгранични студенти учат " Медицина " и " Стоматология ", сочат още данните на Министерския съвет.

Преди четири години, когато кандидатства в университета в листата с стремежи Борислава написа единствено една компетентност - " Педагогика ". Избира я, тъй като като ученичка преодолява сложен интервал, с помощта на педагогическия консултант в учебното заведение.

" Бях като един напълно елементарен младеж тогава, по-скоро залутан и комплициран човек. Това, което и до ден сегашен ме държи в тази компетентност е вярата. Аз да направя това най-малко за едно дете, което педагогическият консултант тогава, в моите тийнейджърски години, съумя да направи за мен ", описа Борислава Димитрова.

Според преподаватели множеството студенти избират специалността целеустремено и възнамеряват в бъдеще да се осъществят точно в тази сфера.

" Тя е отражение на всичко протичащо се в обществото, в живота ни и посредством педагогиката може да се реализира в действителност смяна у личността ", сподели доктор Даниел Полихронов, който е основен помощник във факултета по педагогика на СУ " Св. Климент Охридски “.

Един от тласъците е и нарастването на заплащането в просветителната система, показват от просветното министерство.

" Това стимулира от ден на ден хора и то с по-висок триумф да аплайват за тези специалности, което е добре, по-късно и за просветителната система, тъй като по-добри учители ще дойдат в нея ", сподели просветителният министър Галин Цоков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР