Печалбата на ресторантите е нараснала над два пъти след пандемията,

...
Печалбата на ресторантите е нараснала над два пъти след пандемията,
Коментари Харесай

Ресторантите и хотелите - с по-високи цени и печалби

Печалбата на заведенията за хранене е повишена над два пъти след пандемията, демонстрират данни на Национална агенция за приходите. Това се дължи на доста нарастване на оборотите на заведенията след повдигане на цените, както и на понижената ставка на Данък добавена стойност. Декларираният от заведенията за хранене корпоративен налог за 2021 година е 42,6 млн. лева, което е с 125%, или над два пъти повече по отношение на дължимите 18,9 млн. лева налог върху облагата за 2019 година, последната година преди пандемията от КОВИД-19. Данни за облагата на заведенията за хранене за цялата 2022 година към момента няма, тъй като крайният период за подаване на годишните заявления от компаниите за дължимия корпоративен налог е до 30 юни.
Същевременно стана известно, че на Северното ни Черноморие хотелите, които отвориха за Великден, са претъпкани главно с румънски туристи. Има растеж на цените на хотелиерските услуги, приблизително 10-12%, разгласи пред Нова нюз Велина Гюмова, старши управител продажби в курорта " Албена ". " Можем да отчетем по-добра претовареност. За пръв път има три петзвездни хотели, които работиха за Великден. Цените варираха от 280-300 лв. нощувка за двама възрастни с дете до 450 лв. на семейство според от предлагания пакет ", изясни тя. В курорта чакат посетители от Полша, Чехия, Скандинавските страни. Традиционно идват туристи от Румъния, Австрия, посочи представителят на хотелиерския отрасъл.
Но направените от заведенията за хранене предплатени вноски за корпоративния налог за 2022 година, които се вършат на база предстоящата облага, демонстрират, че това е била една още по-успешна година по отношение на миналата 2021 година Декларираните предплатени месечни вноски на корпоративния налог от заведенията за хранене и заведенията за бързо хранене през последната година преди пандемията са 5,4 млн. лева, а предплатените тримесечни вноски са в размер на 3,8 млн. лева През 2021 година предплатените месечни вноски на корпоративния налог нарастват до 6,2 млн. лева, а при тримесечните вноски нарастването е още по-голямо Ц до 6,4 млн. лева За 2022 година заявените предплатени месечни вноски на корпоративния налог са в размер на 8,6 млн. лева, което е с близо 60 на 100 повече по отношение на годината преди пандемията. А предплатените тримесечни вноски са 11,8 млн. лева, което е над три пъти повече по отношение на предкризисната 2019 година
Оказва се, че ресторантьорският бизнес се развива извънредно добре през последните две години. Не всеки бизнес може да се похвали с два-три пъти нарастване на облагата. Авансови вноски за корпоративния налог изобщо не вършат компании, които имат дребен оборот в размер под 300 хиляди лева за годината преди миналата. Авансови ежемесечни вноски вършат компаниите с оборот над 3 млн. лева за годината преди миналата, а на тримесечни предплатени вноски са компаниите с оборот сред 300 хиляди и 3 млн. лева Оказва се, че точно при заведенията за хранене с оборот сред 300 хиляди лева и 3 млн. лева има максимален растеж на облагата през последните две години.
Тези отлични финансови резултати заведенията за хранене са постигнали с помощта на нарастване на оборота и понижената ставка на Данък добавена стойност. Общият размер на облагаемия с Данък добавена стойност оборот на заведенията за хранене и заведенията за бързо хранене през 2019 година е 2,222 милиарда лева, демонстрират данни на Национална агенция за приходите. През 2020 година поради пандемията и затварянията на бизнеси има спад на оборотите. Но през 2021 година оборотът на заведенията за хранене нараства с 16% по отношение на предкризисната 2019 година и доближава 2,58 милиарда лева За 2022 година оборотът на заведенията за хранене към този момент е 3,584 милиарда лева, което е растеж с 61% по отношение на последната година преди пандемията.
Основната причина за по-високия оборот на заведенията за хранене е повишаването на предлаганите храни и питиета. Заради високата инфлация доста хора ограничиха визитите в заведения за хранене. Но когато отидат в заведение се постанова да платят много по-голяма сума за поръчваните салати, съществени ястия и десерти. Оказва се, че с по-високите цени и по-ниската ставка на Данък добавена стойност за заведенията за хранене остава доста по-голяма облага по отношение на годините преди пандемията. За растежа на облагите способстват и обезщетенията поради високите цени на тока, които дават на всички компании.
Вместо да внасят, получават Данък добавена стойност от хазната
107 млн. лева за 2019 година
Ресторантьорският бизнес се възвръща от пандемията от второто тримесечие на 2021 година и от този момент насам всеки месец оборотите са повече по отношение на същия месец на 2019 година
Вместо да внасят Данък добавена стойност в държавния бюджет заведенията за хранене имат Данък добавена стойност за приемане, демонстрират данни на Национална агенция за приходите. Причина за това е понижената ставка на Данък добавена стойност за тях от 9 на 100.
За цялата 2022 година част от заведенията за хранене и заведенията за бързо хранене заявеният Данък добавена стойност за внасяне в размер на 43,2 млн. лева А останалите заведения за хранене заявяват Данък добавена стойност за възобновяване в размер на 53,7 млн. лева Така се оказва, че заведенията за хранене чисто са получили Данък добавена стойност от бюджета в размер на 10,5 млн. лева
Ресторантите купуват артикули, заплащат на компании за поправки и доставки с 20% Данък добавена стойност, за който по-късно имат право на възобновяване. А предлаганите в заведенията за хранене храни са с 9 на 100 Данък добавена стойност. Така се оказва, че през съвсем всички месеци на предходната година заведенията за хранене имат право на възобновяване на Данък добавена стойност в по-голям размер от дължимия за внасяне. Изключение вършат юли и август, когато оборотите на морето са най-големи.
Преди пандемията обстановката с Данък добавена стойност за заведенията за хранене е изцяло друга. За цялата 2019 година заявеният Данък добавена стойност за внасяне е 107,5 млн. лева През 2021 година, макар че оборотите на заведенията за хранене нарастват с над 16%, чисто дължимият Данък добавена стойност за внасяне е единствено 1,3 млн. лева През 2021 година заведенията за хранене към този момент са с 9% Данък добавена стойност. Ситуацията е още по-неприятна за държавната хазна през 2022 година, когато заведенията за хранене освен че чисто не дължат Данък добавена стойност, а резултатът от активността им е право на приемане на данъчен заем в размер на 10,5 млн. лева
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР