Пазарите на акции отчитат понижения днес, след като поредица слаби

...
Пазарите на акции отчитат понижения днес, след като поредица слаби
Коментари Харесай

Акциите започват предпазливо седмицата, доларът запазва позиции

Пазарите на акции регистрират намаления през днешния ден, откакто поредност слаби данни за щатската стопанска система допуска спад в предстоящите тази седмица данни за заетостта в Съединени американски щати през юни, до момента в който шумотевицата към възможна криза докара до повишаване на държавните облигации.

Търсенето на активи убежища поддържаше цената на $ покрай 20-годишни върхове, макар че търговията е при ниски размери, защото щатските пазари почиват.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI остава без смяна, до момента в който японският Nikkei нараства с 0.6%.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 остана съвсем без смяна, откакто градове в източната част на страната стегнаха рестриктивните мерки по отношение на COVID-19 в неделя - на фона на откритите нови случаи.

Фючърсите на EUROSTOXX 50 нарастват с 0.5%, а тези на FTSE регистрират покачване от 0.6%. Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq обаче отстъпват с по 0.6%, откакто се стабилизираха леко в петък.

Отчетният сезон в Съединени американски щати стартира на 15 юли, а упованията са занижени поради високите разноски и влошаващите се стопански данни.

Прогнозите за предстоящите в петък данни за неселкостопанската претовареност са, че щатската стопанска система е основала 270 000 нови работни места през юни.

Протоколът от юнското съвещание на Федералния запас, който ще бъде оповестен в сряда, съвсем несъмнено ще вещае още покачвания на лихвите, откакто централната банка на Съединени американски щати реши да вдигне главната си рента с 75 базисни пункта.

Пазарите дефинират вероятността за ново покачване със 75 базисни пункта този месец на 85% и постигане на главната рента до равнище 3.25-3.5% до края на годината.

Търсенето на валути убежища облагодетелства $, който се търгува покрай 20-годишен връх при 105.04 по отношение на кошница от няколко други съществени валути.

Еврото се търгува без смяна против 1.0432 $ и близо до достигнатото неотдавна петгодишно дъно от 1.0349. Европейската централна банка (ЕЦБ) се чака да вдигне лихвите този месец за първи път от десетилетие, а еврото може да тръгне нагоре, в случай че банката реши да предприеме по-агресивна стъпка с покачване на главната рента с половин процентен пункт.

Японската йена също притегли интерес в края на предходната седмица, което обезцени $ до 135.05 йени, откакто преди този момент беше достигнал 24-годишен връх от 137.01.

Скъпият $ и повишаващите се лихви не се отразяват добре на златото, което се търгува при 1 810 $ за тройунция, откакто падна до шестмесечен най-малко предходната седмица.

Опасенията за стопански спад се отразиха и на промишлените метали, като цената на медта падна до 17-месечно дъно, откакто се намали с 25% от върха си, доближат през март.

Цената на петрола от сорта Брент се намалява с 34 цента до 111.29 $ за барел, до момента в който тази на щатския зной недопечен нефт отстъпва с 30 цента до 108.13 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР