Пазарът на просрочени задължения се завръща на нивата отпреди Covid

...
Пазарът на просрочени задължения се завръща на нивата отпреди Covid
Коментари Харесай

В София и Пловдив има най-много просрочени кредити

Пазарът на просрочени отговорности се завръща на равнищата отпреди Covid рецесията. Потребителите съумяват да изплащат по-голям междинен размер, а делът на тези, които не покриват вноските си, понижава. Данните са на Frontex International, компания за ръководство на вземания.

" След приключването на мораториума върху потребителските заеми станахме очевидци на рационално потребителско държание и блян на клиентите да се оправят сполучливо със отговорностите си. През 2021 година заплащанията нарастват и като безспорен, и като междинен размер, а хората все по-рядко прибягват до отстъпки, с цел да погасят напълно своите заеми. В резултат от приключването на мораториума клиентите си дадоха сметка, че имат отговорности, които рано или късно би трябвало да бъдат погасени. Може да се каже, че на този пазар пандемичната рецесия за физическите лица е завършила ", разяснява Лилия Димитрова, изпълнителен шеф на Frontex International.

През 2020 година 23.6% от цялостните погасявания са след поискана и направена отстъпка, до момента в който през 2021 година този вид заплащания пада до 10.2%. Това е категоричен знак за финансово стабилизиране на потребителите, показват от компанията.

" Отчитаме спад както при тези, които са в действително усложнение, по този начин и при хората, които, по една или друга причина, не желаят да възвръщат отговорностите си. През 2020 година над 30% от потребителите бяха в действителна неспособност да заплащат, до момента в който през към края на 2021 година техният дял пада на 14% ", споделя Лилия Димитрова.

По думите ѝ, деклариралите отвращение да покриват месечните си вноски също бележат леко намаляване – от 18% през ноември 2020 година на 17% към края на 2021 година. Поведението на тези клиенти не е толкоз показателно, защото те обичайно биват водени от персонални убеждения и претекстове, които не се въздействат директно от финансовото им положение.

" Отчетохме извънредно мощни януари и февруари, което е нетипично за обичайно сложните първи месеци на годината. Един от факторите за това е новият вид държание, което следим – значително консуматори бързат да изчистят отговорностите си, с цел да си обезпечат положително кредитно досие. Това им разрешава да изтеглят нов заем от банка на преференциалните сега условия ", споделя Лилия Димитрова.

По думите ѝ, тези клиенти избират разнообразни способи, с цел да съберат нужната сума - заем от родственици и другари, консолидиране на остарели отговорности, продажба на парцел. Така пред тях се отваря опция да се възползват от евтините заеми през днешния ден – наклонност, която личи и в регистрираните от Българска народна банка растежи за 2021 година. От Народната банка към края на януари записват размер на жилищнитe ĸpeдити от 14,2 млpд. лева – растеж от 17,9% на годишна база. Πoтpeбитeлcĸитe ĸpeдити пък се равняват на 13,2 млpд. лева Или повишаване с 11,2% cпpямo янyapи 2021 година

" Потребителското държание показва и усъвършенствано икономическо положение, и нараснала сигурност. Ако през 2020 година се е следило терзание дали ще могат да запазят работата си, през днешния ден сме очевидци на възобновяване на икономическата интензивност, а оттова - по-голяма опция да се обърне внимание на изплащането на остарели отговорности ", добавя Димитрова.

По данни на Frontex International, междинната вноска, която вършат клиентите през януари 2022, е с към 13% по-висока по отношение на ноември 2020 година Най-значителни вноски вършат жителите на Варна, Добрич и Смолян, а минимум съумяват да погасяват в Монтана, Русе и Хасково.

Нараства и междинният размер на отговорностите в страната, който към сегашния миг е 2 682 лв. при 2 218 лв. в края на 2020 година Варна още веднъж води класацията на градовете с най-важен междинен дял на необслужваните вземания – 3 732 лв.. Най-малка е тази стойност в София-област – 1 900 лв.. По отношение на броя нередовни платци след София-град се подреждат Пловдив, Варна, Враца, Монтана, Плевен, Стара Загора.

Потребителски заеми, ипотеки и кредитни карти са главните артикули, които образуват общият размер на необслужваните заеми, сочат още данните на Frontex International. Мъже са множеството консуматори в просрочие у нас – 60% от всички. С 33% по-голям по отношение на дамите е и междинният размер, който те заплащат през 2021 година.

Хората сред 40 и 49 години образуват най-голямата група клиенти както като брой, по този начин и като общ размер непогасени отговорности. Най-скромен дял имат младите консуматори – тези до 29 година с 4.79% от всички, както и хората над 70 години – 6.56%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР