Пазарът на луксозни часовници в Русия се срина след напускането

...
Пазарът на луксозни часовници в Русия се срина след напускането
Коментари Харесай

Краят на една ера: Руският пазар на луксозни часовници, след като швейцарските производители спряха доставките

Пазарът на първокласни часовници в Русия се срина след напускането на швейцарските марки след войната в Украйна. Последствията за обществения и културен живот в Москва са огромни.

Малко след началото на войната в Украйна предишния февруари, швейцарските компании за стопираха търговски действия в Русия. Магазините затвориха, вносът на нови модели в страната спря, а търговците внезапно подвигнаха цените. Не единствено стана невероятно да се купуват нови първокласни часовници непосредствено от производителя, само че и напускането на водещите марки няма по какъв начин да не се отрази отрицателно на съветския първокласен пазар.

Погледът към обстоятелствата и цифрите дава визия за мащаба на протичащия прелом. Swatch Group отваря офис в Москва през 2006 година, групата Richemont направи същото година по-късно. Преди това пазарът на маркови часовници е показан единствено от търговци на дребно в страната. Появата на огромните компании за часовници извежда бизнеса на напълно ново равнище - появяват се бутици и вътрешни сервизи, лимитирани лимитирани издания от часовници са създадени за отбелязване на избрани събития, посланици на марки, притежатели и изпълнителни шефове посещаваха страната.

Доскоро съвсем всички марки, без значение дали принадлежат на корпорации или самостоятелни производители, бяха показани в Русия - или посредством търговци на дребно, или със лично наличие.

Според годишния отчет на Федерацията на швейцарската часовникарска промишленост износът на ръчни часовници за Русия се е нараснал с 30,5% през 2021 година спрямо 2019 година, всичко това преди пандемията Covid-19. Русия беше 17-ият по величина пазар в света за швейцарски часовници с експорт на стойност 260,1 милиона швейцарски франка, което съставлява приблизителна стойност на дребно от над половин милиард франка.

След като прибавим износа на нешвейцарски марки и вложенията в инфраструктура (бутици, услуги и персонал), размерът на пазара е още по-впечатляващ. Въпреки че анализаторите на Morgan Stanley пресмятат, че продажбите в Русия на Richemont, Swatch и самостоятелните производители на часовници съставляват единствено 2-3% от общия им оборот, вниманието, което се обръща на съветския пазар, е доста през последните години.



Но всичко това завърши на 24 февруари. От тази дата часовникарските компании отхвърлят да доставят часовници в Русия. Впоследствие Швейцария одобри наказания на Европейския съюз, които включват възбрана за експорт на първокласни артикули.

Rolex, който съгласно платформата за потребителски данни Statista съставлява 25% от съветския пазар на първокласни часовници и бижута – разгласи прекъсването на доставките си за Русия. Swatch Group (Swatch, Omega, Longines, Tissot, Breguet) и Richemont (Cartier, Van Cleef & Arpels, Vacheron Constantin, Montblanc, Panerai) към този момент бяха подхванали тази стъпка.

В резултат износът на часовници за Русия е намалял с 95,6% от началото на войната в Украйна. През август в Русия са доставени единствено 3149 часовника на обща стойност 229 000 швейцарски франка. Това значи, че междинната цена на всеки часовник е била 73 швейцарски франка.

Освен обстоятелството, че в този момент е мъчно и скъпо да си купите първокласни часовници в Русия, можем да изброим шест други последици, които не са явни незабавно, само че които си коства да имате поради, с цел да разберете какво следва за промишлеността и нейните клиенти в идните години.

Най-успешните търговци на дребно, създали добър бизнес в спокойно време, разпродават складовете си и търсят способи да заобиколят глобите. Например Mercury, дистрибуторът на Patek Philippe, Rolex, Hublot и други водещи марки, удвои или даже утрои цените на наличните модели, с цел да не остане с празни витрини в кратковременен проект. Играчите на вторичния пазар и заложните къщи също получиха нов живот, само че към този момент няма формален, структуриран пазар за първокласни часовници.

Няма да има заменяне с импорт от страни, които не са наложили наказания на Русия, защото швейцарските часовници, както може да се чака, са на практика безспорни в първокласния бранш. Въпреки съществуването на прочут часовникарски гений в Русия, невероятно е да се сътвори марка или производител на часовници там за няколко къси месеца. Русия мина от класирането измежду 30-те най-големи пазара за часовници в света до периферията, без бутици, представителства и следпродажбено обслужване.

Audemars Piguet към този момент няма да поддържа Болшой спектакъл или даже да му посвети модел ръчен часовник – както направи с лимитираното издание на Bolshoi в сбирката Audemars Piguet Code 11.59. Rolex към този момент няма да бъде формален хронометрист на Гран При на Формула 1, който обичайно се организира в Сочи през септември. След 14 поредни години превъзходните типичен автомобилни ралита, проведени от семейство Шойфеле, притежатели на марката Chopard, към този момент няма да се организират. Няма да има музейни изложения и нищо забавно и неповторимо в бутиците.

Вече няма да има купони за клиенти, няма да има визити на шефове, притежатели или посланици на световноизвестни марки. Нивото на културна интензивност евентуално ще намалее. Московският всемирски живот може да се трансформира в поредност от провинциални празненства, напомнящи за 90-те години.

Часовникарската публицистика ще изчезне!

Ще изчезне и часовникарската публицистика, която беше на високо равнище, тъй като локални публицисти бяха канени да журират интернационалните състезания. Например към 10 руснаци са членове на Гран при на часовникарството в Женева, което е доста за един пазар.

Предлагането на информация в Русия за огромните международни часовникарски министър председатели евентуално ще намалее и всички вести от промишлеността ще бъдат второстепенни – в най-хубавия случай преведени и в най-лошия случай взети от нововъзникващи блогъри, които нито са участвали на интернационалните панаири за тънко часовникарство, нито са посетили производители. Тези блогъри вместо това ще събират своите „ познания “ за часовниците от рап музиката и Instagram.

Аудиторията от колекционери, фенове на часовници и клиенти на бутици, грижливо подхранвани от марките, ще изчезне, а това са най-вече доста богати хора от разнообразни промишлености. Всеки от тях си заслужаваше, само че всички бързо изчезнаха от радара на маркетинг експертите.

Магазините за часовници значително са виновни за образа и чувството на основните търговски улици на Москва, като Столешников Лейн и Петровка. До края на годината марките ще запазят тези пространства и ще продължат да заплащат на своите съветски чиновници, тъй че тяхното наличие ще се усеща известно време. Но в случай че изоставен за непрекъснато, тези пространства ще останат празни за неустановен интервал от време и с новите притежатели рискуват да изгубят шика и блясъка на същинския разкош, тъй като просто няма да има задоволително първокласни марки, които да ги запълнят.

Пазарът на подправени часовници ще процъфтява!

Рискът от попадане на имитации към този момент се е нараснал, защото при липса на публични канали за продажба и услуги ще бъде допустимо да се получи гаранция за достоверност на часовниците единствено въз основа на експертен обзор. Ще има проблеми и със следпродажбеното обслужване. Като цяло черният пазар ще процъфтява - часовниците ще се внасят в страната на китката, а кашоните и документите ще се носят в багажа, както е било през 90-те години. Днес е допустимо да поръчате нов модел от търговци на черния пазар, които декларират, че са подготвени да доставят определения от вас часовник с надбавка от 30-50% в границите на един или два месеца.

Културата на часовникарството в Русия не е имала време да се утвърди изцяло и в множеството случаи часовниците са просто средство за проявление на обществения статус. Експерти, прекарали десетилетия в придобиване на познания и опит на пазара на първокласни часовници, ще бъдат принудени да се насочат към други специалности. Руските културни институции ще изгубят лоялни и великодушни спонсори, които преди са подкрепяли запаметяващи се събития. Светът на първокласните списания в Русия се срутва, тъй като рекламодателите, които до неотдавна бяха толкоз великодушни, към този момент ги няма. Остава вярата, че тази обстановка няма да продължи дълго и че съживяването на съветския пазар ще бъде зад ъгъла. В последна сметка швейцарските часовници са обичани и носени на драго сърце в Русия.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР