Пазарът на индустриални площи отчита устойчива активност от началото на

...
Пазарът на индустриални площи отчита устойчива активност от началото на
Коментари Харесай

Голяма част от новото строителство на бизнес имоти е за собствено ползване

Пазарът на индустриални площи регистрира устойчива интензивност от началото на тази година, както във връзка с наетите площи, по този начин и на плановете в развиване. До средата на годината общо приключените и наетите складови и логистични площи са 33 658 кв. метра. Това демонстрира тримесечният отчет на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Сред по-големите въведени в употреба планове са пета и шеста постройка от East Ring Logistics Park в Нови хан, както и първият стадий от Logistics Park Sofia в Равно поле. Активни в наемния сегмент са логистични, дистрибуторски и куриерски компании, главно вследствие на растежа на онлайн търговията.

“Регистрираме стабилно търсене на площи за градска логистика в София, предизвикано главно от растежа на онлайн търговията”, обобщава Жоро Ангелов, управител „ Индустриални площи и развиване на имоти “ в Cushman & Wakefield Forton.

По негови наблюдения търсенето на складови площи в границите на града е в границите на 500-1500 кв. м за обезпечаването на последния стадий от доставката потребителите. При извънградските планове ползата е за по-големи площи в границите на 2000 до 6 000 кв. м, предопределени за логистични интервенции и депозиране.

Към средата на годината в градеж в София и в покрайнините са 166 652 кв. м, множеството от които са предопределени за лично прилагане. При плановете с площи чартърен наклонността е доста от започнатите да са контрактувани за отдаване още в начален стадий. От това каква част от строящите се планове ще бъдат отдадени чартърен до въвеждането си в употреба, зависи какъв ще е делът на свободните площи през идващите тримесечия.

Макар че пазарът демонстрира устойчива интензивност, обстановката надалеч не е лесна за наемателите и наемодателите. Според Жоро Ангелов в сегашната обстановка доста компании търсят усъвършенстване на оперативните разноски и притежателите на здания би трябвало да реагират гъвкаво. Най-често в такива случаи се предлага краткотрайна отстъпка от контрактуваните равнища в композиция с удължение на наемния период.

Според специалиста може да се чака краткосрочно понижаване на пазарните наемни равнища до абсорбирането на свободните площи в новоизграждащите се логистични планове.

За момента офертните наеми на логистични площи в София остават без смяна – 3.8 евро/кв. м за по-големи обекти, и 4.2-4.4 евро/кв. м за планове междинен размер. Делът на свободните площи леко се повишава през второто тримесечие, само че остава в рамките на 2 %.

В страната пазарът на индустриални площи е доминиран от експортно насочени индустриални предприятия. Предвид усложненията на международната стопанска система, секторът на индустриални недвижими парцели се чака да се възвръща постепенно и поетапно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР