Пътят за Рилския манастир остава затворен за туристи за неопределен

...
Пътят за Рилския манастир остава затворен за туристи за неопределен
Коментари Харесай

Камъните, паднали на пътя за Рилския манастир, са увредили сериозно пътя

Пътят за Рилския манастир остава затворен за туристи за неустановен интервал от време поради подсилване на свлачището от през вчерашния ден. Заради дъждовното време заплаха от падащи скали има по трасето на целия сектор. На място по-рано през днешния ден беше и зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, огледи не престават да вършат и геолози, прецизира Българска национална телевизия.

Укрепителната мрежа на пътя за Рилския манастир не е могла да удържи тежестта на големия пай, който е бил над 30 тона и по тази причина той е паднал на пътното платно. Мрежата може да издържи камъни, които тежат единствено до 1 звук. Въпреки това геолозите, които и през днешния ден не престават да вършат огледи на мястото, са безапелационни, че осъществените досега укрепителни действия в района са извънредно добре направени и точно заради тази причина досега са предотвратени доста по-големи свлачищни процеси. Скални парчета не престават да падат към момента по трасето на целия път за Рилския манастир.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков сподели, че се търси трайно решение за подсилване на пътния сектор.

" 6 милиона лв., ами да, толкоз коства целият план, само че той не е изпълнен да кажем, нито са изплатени 6 милиона все още, има още действия, които би трябвало да се извършат. В момента обаче премисляме следващи дейности във връзка с премостване на пътния сектор. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15, беше на стадий осъществяване на строителни действия. Този целият склон над 500 метра над нас при сходни геодинамични процеси, сходно преовлажняване, надали би могъл да бъде по този начин трайно укрепен в границите на този план с този вид активност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра отсам нагоре и целият склон да пропадне долу в дерето ", разяснява Нанков.

" Преминаването към момента обмисляме по какъв начин да се случи тъкмо и кой да минава през сектора. И това ще бъдат хората, които би трябвало да преминат. Това са духовенството и обслужващият личен състав на манастира. Ще бъде сложена светофарна уредба със сигналист, само че мисля че сега е най безвредно това да се случва единствено в светлата част на деня, през нощта пътят ще бъда затворен ", сподели изпълнителният шеф на " Автомагистрали " ЕАД Стоян Беличев.

Заради влошената метеорологична конюнктура заплаха от свлачищни процеси има на територията на цялата страна.

" Там където може, се работи и превантинно. Няколко средиземноморски циклона сега минават над страната - един обозрим порядък от 50-60 литра чакаме в Западна България нови превалявания. Възможни са освен по сегашния път геодинамични процеси ", добави зам.-министърът.

Камъните, които паднаха в региона на пътя за Рилския манастир, са увредили съществено пътното платно на няколко места, само че зам.-министърът беше безапелационен, че компанията реализатор на плана ще в профил нередностите и пътят ще бъде още веднъж в положително положение.

От районното министерство и от АПИ оповестиха по-късно, че пътят ще остане затворен най-малко до прекъсване на преваляванията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР