Пътят до крепостта Хоталич край Севлиево е дълъг 3 км

...
Пътят до крепостта Хоталич край Севлиево е дълъг 3 км
Коментари Харесай

Пак ремонт на ремонта при ГЕРБ: Асфалт като кожа за 1 млн. лева, ето как се крадат парите

Пътят до крепостта Хоталич край Севлиево е дълъг 3 км и е главно ремонтиран преди 9 години, при първия кабинет на ГЕРБ, за близо 1 млн. лева обезпечени от европейско финансиране. Но инспекция на „ За истината “ сподели, че за ремонт е употребен така наречен „ ронен асфалт “, а не планувания в плановата документи за ремонта.

Да се построи път до крепостта „ Хоталич “ е част от дейностите по огромен план „ Осигуряване на достъп и социализация на феодален град и цитадела Хоталич “, който сред 2012 година и 2014 година Община Севлиево извършва по Оперативна стратегия „ Регионално развиване 2007-2013 “.

Основна цел, която се преследва с осъществяването на плана, е „ да се сътвори интегриран туристически артикул и запазена марка „ Средновековен град „ Хоталич ” – мистичност, действителност и завършения в сърцето на България ”, което ще докара до увеличение броя на туристите и ще трансформира Севлиево в атрактивна туристическа дестинация “, се чете в обяснителната бележка към плановото предложение.

Пак оттова се схваща, че с реализирането на плана „ ще се развие туристическата инфраструктура, подпомагаща опцията за елементарен и комфортен достъп до археологически обект с национално културно-историческо значение “.

Стойността на този план е 4.2 млн. лева, от които 171 хиляди лева са лично присъединяване на Община Севлиево.

Малко под 1.5 млн. лева с Данък добавена стойност са за строителство, реорганизация и рехабилфитация на техническата инфраструктура до и в региона на крепостта, както и за осъществяване на туристическа маркировка “.

За тази активност през декември 2012 година локалната администрация подписва контракт с сдружение по отговорностите и договорите „ Средновековно Севлиево “, записано във Велико Търново.

Две години по-късно: ремонт на ремонта

Реклама

Туристите, които избират да стигнат до крепостта Хоталич пеш не са малко. В множеството случаи това са локални хора, само че и посетители на града, фенове на разходките в природата. Оказва се обаче, че вървейки към средновековния град вместо разходка на чист въздух, те дишат прахоляка от ронения асфалт, с който през днешния ден е засипана правата, отвеждаща към историческото място.

Това е същата права, за която преди 9 години са платени близо 1 млн. лева и която по нищо не личеше да е била ремонтирана още преди да й изтече гаранционният период за осъществената работа.

Това признава и самичък кметът на Севлиево в отговор на запитване през 2016 година, две години след привършване на обекта, пред тогавашния Общински съвет. Тогава той изяснява, че е формиран констативен протокол за положението на пътя и компанията реализатор ще поправя работата си в границите на гаранционния период.

Дали ремонтът на ремонта се случи и какво беше качеството му, „ За истината “ изясни малко след края му. Оказа се, че години по-късно обстановката е същата. В отговори на изпратени от „ За истината “ въпроси от Общината изясняват, че последващата поддръжка е поета от звено БКС към Община Севлиево.

Всъщност „ поддръжка “ е много пресилено наименование за осъществената работа на фона на изсипания на места ронен асфалт, който би трябвало да прикрие дупките и неналичието на покритие по сякаш главно ремонтирания път.

Въпрос на позиция

Каква тъкмо е настилката на пътя до крепостта „ Хоталич “, се оказва въпрос на позиция. Според туристите, там се върви по ронен асфалт, който с изключение на, че подвига прахуляк, е извънредно неуместен даже за къс преход, тъй като при всяка стъпка настилката се рони под краката.

Община Севлиево вижда нещата по различен метод. В отговори на въпроси, заложени по Закона за достъп до социална информация оттова изясняват, че „ типът и цената на построените настилки по трикилометровата права не се разграничават от изпълнените по плана “.

С това в прав текст от общинската администрация признават какво е свършено при осъществяването на плана, т.е., че плануваното качество не е било реализирано още тогава.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР