Пътуването по сивия асфалтов път рязко е заменено от притегателна

...
Пътуването по сивия асфалтов път рязко е заменено от притегателна
Коментари Харесай

#Restart България: Побитите камъни – пътуване на сетивата

Пътуването по сивия асфалтов път внезапно е сменено от притегателна в своята тайнственост панорама. Само на метри от автомобила се издигат силуетите на каменни мастодонти. Сякаш вперили взор във всеки екскурзиант, нарушил покоя им, тези формирания приканват към безшумно съзерцаване и самовглъбяване. Това са Побитите камъни. Или Дикилиташ съгласно турското им название. 

Несъмнено визитата на тази околност е пътешестване на сетивата. То стартира още с първия лъх на летния бриз, когато отворите вратата на колата си. Не бързайте да слизате. Уверете се, че върху краката ви няма обувки. Предстои от дълго време забравено поради карантината чувство – ситният затоплен пясък ще прегърне ходилата ви както на никой плаж, посетен до момента. Затворете очи и дайте воля на чувствата, на картините, които ще изплуват в съзнанието ви. А след това продължете  разходката си измежду величествените скали. 

Ваши спътници ще бъдат 10-метровите колони, блокове и други причудливи форми, които безмълвно ще описват своите истории. Може да откриете страданието или смирението, изписано върху лицето на скалата, наречена „ Войникът “. В различен блок пък ще откриете сърцето си, само че единствено видяно под избран ъгъл. Сетне освободете детското си въображение и посетете Кръга на желанията. Спонтанно си пожелайте нещо и позволете на ранното лятно слънце да затопли кожата ви. Състоянието на медитативност ще се понесе след вас дружно с нежния бриз.

Разходката към целия скален комплекс лишава не повече от 20 минути в случай че не сте решили да обходите всичките 7 квадратни километра, на които е ситуиран комплексът. Последната концепция е прелестна, поради символичната цена от 3 лева за посещаване за възрастен (и 1 лева за ученици). Таксата се заплаща в туристическия информативен център, откъдето ще стартира обиколката ви. Там ще попаднете и на общителни събеседници, от които ще научите повече обстоятелства за забележителностите.

Интерес буди внушителността на скалите.

Според най-разпространената доктрина те са се образували преди 50 млн. години. Тогава местността е била морско дъно. Участие в процесите евентуално са взели отлагането на неорганични материали и ерозията. Блоковете са построени от светлосив варовик, а още по-впечатляващ е фактът, че са ситуирани в единствената пустинна област в България. 

Откриването на Побитите камъни не би представлявало усложнение даже за начинаещия странник. Те се намират едвам на 20 км  от Варна, където можете да отседнете при предпочитание за по-дълъг престой. По пътя ви остава само да следите табелите, водещи към селата Слънчево и Тополи. Предстои ви неповторимо странствуване на духа и сетивата. Скалите ще смирено ще съзерцават до момента си с вас, а вие ще придвижите парченце от тях със себе си. Едно неописуемо взаимоотношение. „ Камък, истината в теб прозрях... “

 
10 месеца заличаване на Варненското езеро стигат
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР