Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще реши кога

...
Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще реши кога
Коментари Харесай

Стана ясно кой може да отвори Руската църква в София

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще реши по кое време ще бъде отворен храмът " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в София, прочут като Руската черква. Това стана ясно от думите на представителя на Светия Синод на БПЦ старозагорския митрополит Киприан.

" Трябва да изпрати нов представител на своята черква тук, в България, с цел да може да бъде отворен храмът и да действа обикновено с назначените свещеници ", изясни той пред Българска национална телевизия.
-->
След отварянето на църквата няма да има трудности в нея да служат българските свещеници, увери Киприан.

Той удостовери, че на вчерашното съвещание на Светия синод е имало митрополити, които са показали разнообразни отзиви, само че най-после всички са излезли с единомислещо мнение, като се изключи видинския митрополит Даниил, който остана с изключително мнение.

Заседанието през вчерашния ден беше свикано откакто от страната ни бяха изгонени трима духовници от Руската черква поради активност против ползите на България. Единият е предстоятелят на Руската черква в София архимандрит Васиан. В резултат посолството на Москва в София, което се оказа притежател на храма, го заключи. По-късно патриарх Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, само че те не бяха позволени в нея.

Светият Синод изрази вярата храмът да бъде отворен в най-скоро време, само че разгласи, че не е от компетенцията и опциите на Българската православна черква и българската Патриаршия. Темата за собствеността на Руската черква също не била в целите и в пълномощията на Светия Синод.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР