Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна

...
Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна
Коментари Харесай

Патриарх Неофит и Църквата: Поздравяваме всички чеда с великия празник на Христовото Възкресение

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия насочиха патриаршеско и синодално обръщение за идния огромен християнски празник Възкресение Христово - Великден.

" Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един труп няма в гроба, тъй като Христос, Който възкръсна от мъртвите, за умрелите стана начатък ".

" Пребъдвайки в това най-високо достолепие, ние, правилните на Христа изповедници на Неговото име пред света, познаваме най-добре и онази най-висока отговорност, която съпътства това човешко достолепие: отговорност, която индивидът носи първом към самия себе си като храм и обиталище на Светия Дух, а сетне и към заобикалящата го среда, към цялото създание и всички твари, за които ни е казано, че " с неспокойствие ожидат прославянето на синовете Божии " (Рим. 8:19). Tолкова изрично е свидетелството на Божието Откровение за това какъв брой тясно съдбините на нашия свят и на цялото създание са преплетени с живота, с решенията и дейностите на индивида ", пишат още от Патриаршията.

" Ето за какво толкоз смущаващо е, че и през днешния ден, две хилядолетия след Възкресението на Христа и всички останали избавителни за индивидите събития от свещената история, светът, в който живеем, продължава да бъде раздиран от неправди и несъгласия, от войни и всевъзможни прояви на ненавист и на принуждение от човек към човека; че въпреки и изкупен от Бога, светът, в който живеем, продължава да бъде болен, паднал в пристрастености и грехове свят, измъчен заради човешката леност в огромното богочовешко дело на спасението - свят, в който безконечните евангелски полезности и небесните съкровища, които Христос ни поучава да събираме, са от ден на ден измествани от невъобразим нарцисизъм и егоцентризъм, от пристрастеност към владение и консуматорство, които заплашват към този момент освен нашите морални устои, само че и самия живот на земята, която обитаваме ", продължава посланието.

" Следователно не би трябвало да учудва, че през днешния ден човечеството все по-трудно живее в мир както единствено със себе си, по този начин и със заобикалящата го природа. Не би трябвало да ни учудват отговорите, които то получава от природата поради своята все по-засилваща се лакомия и буйна охота, поради все по-видимия отвод от призванието си да бъде добър и рационален собственик на поверения му от Бога свят ", споделят в посланието си патриарх Неофит и митрополитите.

Те означават, че изключително подобаващ за размисъл върху всичко това е таман днешният ден: денят на Христовото Възкресение. Ден, в който животът тържествува, изрично, побеждавайки злото, пъкъла и гибелта. Ден, в който ставаме очевидци на реализирането на най-висшата естетика сред небето и земята, сред божественото и тварното, сред Бога и индивида. Ден, в който Божията свята воля за света и за всекиго от нас е декларирана с цялата допустима решителност, тъй като " ето, Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък " (1 Кор. 15:20); тъй като в този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен път към избавление и безконечен живот. " Нека не се отклоняваме от този път нито наляво, нито надясно, само че да го следваме праволинейно, като при всяко съмнение сверяваме мислите и дейностите си с това, което ни е завещано от нашия Господ в Неговото свето Евангелие, откъдето извират водещите начала, безконечните истини и всички непреходни полезности и правила на християнския ни живот и нашето християнско отношение към света и всичко към нас.

" Поздравяваме с великия празник на Христовото Възкресение всички рожби на светата ни Църква в Родината и отвън нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! ", пожелават българският патриарх и митрополитите от Светия синод на Българската православна черква.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР