Пътници от държави извън ЕС, освободени от задължителни визи, ще

...
Пътници от държави извън ЕС, освободени от задължителни визи, ще
Коментари Харесай

Евросъюзът затяга достъпа на граждани на трети страни

Пътници от страни отвън Европейски Съюз, освободени от наложителни визи, ще би трябвало да получат позволение преди да могат да пътуват до Европейски Съюз. Това гласят новите правила, подкрепени през днешния ден от Европарламента. Новата система на Европейски Съюз за информация за пътуванията и разрешаването им

(ETIAS), която следва да бъде оперативна през 2021 година, ще разрешава спомагателни инспекции на освободени от виза пасажери. Тези, за които се смята, че съставляват риск от позиция на сигурност или нередовна миграция, няма да бъдат позволени в рамките не Съюза.

Граждани от повече от 60 страни и територии, освободени от наложителни визи за влизане в Европейски Съюз, ще би трябвало преди да пътуват да попълнят персоналните си данни (име, дата и място на раждане, пол и народност ) в електронен формуляр, както и данните на документите за пътешестване (валидност и страна на издаване на документите), персонален адрес и данни за връзка, както и първата европейска страна на влизане. Разрешението за пътешестване ще коства 7 евро - гратис за пасажери под 18 години и тези над 70 годишна възраст - и ще бъде годно за интервал от три години.

Въпроси свързани с престъпните досиета и пътувания до конфликтни зони претендентът ще би трябвало да осведоми управляващите за всевъзможни съществени престъпни присъди (като тероризъм, полова употреба на деца, трафик на хора или опиати, ликвидиране или изнасилване), за престояване в избрани военни или конфликтни зони или каквито и да било административни решения, които постановат те да изоставен страната, през последните 10 години. В случаи на терористични закононарушения, интервалът ще бъде продължен до последните 20 години, като ще бъдат нужни спомагателни изяснения за дати и страни на присъдата.

Всеки претендент ще бъде проверяван автоматизирано във всички съответни бази данни, с цел да се ревизира дали съответния документ за пътешестване е обявен като загубен или откраднат и дали лицето се търси за арест. Преобладаващата част от претендентите ще получават разрешението си съвсем незабавно.

Докладчикът на Екологичен потенциал Кинга Гал (ЕНП, Унгария) означи: „ Системата ETIAS ще запълни съществуващия дефицит на информация за пасажери освободени от визи, като ще разрешава оценяването на риска във връзка с сигурността или нередовната миграция, преди идването на пасажерите на външните граници. Новата система е значим принос за усилването на сигурността на европейските жители. Следователно това е значима крачка към по-засилена и интелигентна система за границите и сигурността “.

Регламентът беше подсилен с 494 гласа „ за “, 115 „ срещу “ и 30 „ въздържал се “. След утвърждението от Екологичен потенциал, законодателството ще би трябвало да бъде публично признато от Съвета на министрите и след това оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз. Целта е системата да бъде оперативна през 2021 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР