Пътнически автобус се преобърна в канавка на автомагистрала Тракия в

...
Пътнически автобус се преобърна в канавка на автомагистрала Тракия в
Коментари Харесай

Заспал от преумора шофьор обърна автобус на магистрала Тракия


Пътнически рейс се прекатурна в канавка на автомагистрала " Тракия " в понеделник вечер. Автобусът на " Юнион Ивкони " пътувал по линията София - Слънчев бряг.

Катастрофата е станала сред Зимница и Карнобат, към 22 часа.

Пострадалите са 20 души. По информация на бТВ 13 са откарани до болничното заведение в Ямбол, а 7 са били превозени до Бургас.

През незабавно поделение на ямболската болница са минали 13 пасажери главно с контузии на крайниците, трима от тях са били чужденци. Само двама от прегледаните остават в болничното заведение, а един е отказал да бъде приет в болница, оповестиха от ямболското лечебно заведение.

Пострадалите са настанени в ортопедично поделение. Един мъж е с контузия на предмишницата, а млада жена е с локсация на раменна става.

Първоначалната версия бе, че рейсът е бил засечен от лек автомобил и това е провокирало злополуката.

Пострадалите пасажери обаче настояват, че водачът е заспивал от изтощеност, защото той е изпълнявал същия курс, само че рано сутринта в посока от Слънчев бряг към София.

Изпълнителният шеф на компанията " Юнион Ивкони " Георги Атанасов изясни, че по документи водачът е почивал предния ден, само че позволи, че може да е направил " услуга " на сътрудник.

Районната прокуратура в Ямбол е образувала досъдебно произвеждане за злополуката, заяви районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова. Обвинението е против 49-годишния водач, който е нарушил разпоредбите за придвижване, като е изгубил надзор над рейса и е предизвикал по несъобразителност междинни телесни повреди на двама души.

Прокуратурата е открила, че рейсът се е преобърнал на дясната страна, раздрани са мрежите на автомагистралата към 30 метра, от което е разрушен резервоара на транспортното средство и е изтекло дизеловото гориво.

Според държавното обвиняване тахошайбата на рейса е остаряла и не може да се откри точното придвижване и престой на транспортното средство. Пробата за приложимост на алкохол и наркотични субстанции на водача е негативна.

От прокуратурата оповестиха още, че съгласно свидетелски показания лидерът на рейса е бил изтощен и е допустимо да е задремал, тъй като пасажери са разговаряли с него и са му пускали музика, с цел да стои безсънен. Шофьорът е арестуван в ареста за 24 часа. Предстои да бъдат назначени механически експертизи за определяне на аргументите за случая.

Най-вероятно отмалялост на лидера и загубване на надзор над ръководството над рейса е причина за злополуката нощес на автомагистралата " Тракия ", разяснява основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов. Фирмите да вземат ограничения и да обезпечат отмора. Не може да се чака единствено на щастлива случайност, добави той. Задължение на всяка компания е да управлява почивките на водачите и сега това се ревизира.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски разпореди незабавна сложна инспекция на компания Юнион Ивкони, оповестиха от пресслужбата на министерството.

В рамките на няколко дни инспекторите на ИА " Автомобилна администрация " ще ревизират цялостната активност на превозвача, като ще извърнат особено внимание на организацията на транспортите, графиците и спазването на условията за почивките на водачите, както и всички нужни документи за реализирането на транспортната услуга.

Заради злополуката придвижването по автомагистралата край Ямбол беше затруднено. Автобусът беше изтеглен към 11 часа във вторник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР