Пътеката на исихастите е нов приключенски маршрут в района на

...
Пътеката на исихастите е нов приключенски маршрут в района на
Коментари Харесай

По стъпките на монасите в Русенски Лом

Пътеката на исихастите е нов авантюристичен маршрут в региона на Русе. Екипираните с въжета туристи минават през отвесни скали и трудности, които монаси-отшелници са преодолявали боси. Нашумелият разказ " Сърце " ускорява интереса към тези места.
Монасите, които са следвали мистичното придвижване исихазъм преди повече от 700 години, несъмнено разчупват общоприетата модерна визия за пътека. Над дребното село Пепелина хора от русенското туристическо сдружение са основали маршрут, който изисква използването на водачи и въжета и ни демонстрира местата, през които са минавали отшелниците в всекидневието си, без да употребяват специфична екипировка, осланяйки се на своята умелост и на молитвите си.

Туристическият маршрут е наименуван Пътеката на исихастите и през последните години притегля от ден на ден смели и любопитни хора, които желаят да надникнат обратно във времето и да научат повече за живота на монасите. Изживяването включва мощни адреналинови страсти, впечатляващи гледки и разумни въпроси за това по какъв начин отшелниците са успявали да минат по тези места и да останат невредими.
Реклама
Пътеката на исихастите е основана през 2019 година от русенското туристическо сдружение " Приста ". Дотогава скалите над село Пепелина се употребяват за тренировки на членуващи в клуба млади пещерняци. Идеята за маршрут се ражда през 2017 година и нейните основатели - ръководителят на клуба Сашо Попов и планинският лидер Михаил Михов, я осъществят, намирайки финансиране по грант.

Така по подигравка на ориста маршрутът над най-малкото село в Русенска област, където няма никакъв обсег, получава поддръжка от мобилен оператор, с цел да разпространява региона. Като допълнение, клубът получава финансова помощ за активността си и от фондация " Америка за България ", част от огромна стратегия за поощряване на туризма в Северна България.
Скалите над Пепелина Фотограф: Таня Виткова
През идващите две години доброволци от клуба и неговата администрация разчистват пътеката, прибавят железни стъпала, закрепвания за въжета и улесняват прекосяването. Официалното отриване е през юни 2019 година, когато за един ден маршрутът е тестван от над 20 души на възраст от 10 до над 70 години, проправили път на идващите искащи да изпитат себе си по стъпките на монасите.

Исихазмът е мистично придвижване в православната черква, което се заражда към 1300 година Негова присъща специфичност е, че е обвързвано с отделяне от светския живот, безмълвие и повторение на така наречен интелигентна молитва, като по този метод се търсят знание и единство с Бога. Първият почитател на това течение в България е бил Теодосий Търновски, основал исихастки манастир в така наречен Килифаревска пустиня, покрай Велико Търново. Учението последователно се популяризира и сега има разкрити стотици труднодостъпни пещери и скални ниши в каньоните на русенското Поломие, употребявани през Средновековието от монаси. До едно от тези места води и Пътеката на исихастите.
Реклама
Маршрутът се вие по 40-метрова канара, минавайки край скални ниши, някогашни килии, олтари, скални надписи и археологически находки. Началото на съвсем напълно отвесната пътека е по отвесна канара, по която са издълбани хватки за ръцете и стъпки за краката, останали още от времето на исихастите.

Монасите са успявали да преминат от тези места постоянно с дървени налъми, цървули или даже боси, носейки дълги, преплитащи се в краката плебеи, като на най-опасните пасажи се допуска, че са си помагали с ленено въже.
Автор: Георги Корчев
" По пътеката в наши дни се минава доста по-безопасно, като за всяка група туристи от Търговско дружество " Приста " прокарваме осигурително въже, добавили сме железни стъпала и се употребява алпийски инвентар за обезпечаване, с цел да няма риск от рухване и пострадвания ", споделя Георги Корчев, който е значима част от туристическото сдружение и инструктор за прекосяване по пътеката.

Един от най-интересните сектори от пътеката се намира над първото нанагорнище, където се открива равна площадка с огромна естествена скална ниша. " Предполага се, че там е била ситуирана главната част от манастирския комплекс, защото си проличава къде са били завършени ниши и по какъв начин е била дълбана скалата ", разяснява Корчев. Пътеката продължава в хоризонтална посока по стеснен перваз в скалния откос и доближава до друга част на манастирския комплекс, където се допуска, че е имало черква с спонтанен олтар. Оттам през още един-два отвеса и прекосяване през дребна пещеричка, която евентуално е била употребена за спални пространства, се излиза на платото над село Пепелина и се разкрива обширна панорама към Поломието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР