Първото по рода си изследване установи промени в структурните връзки

...
Първото по рода си изследване установи промени в структурните връзки
Коментари Харесай

Как космическите полети влияят на мозъка?

Първото по рода си проучване откри промени в структурните връзки в мозъците на космонавтите по време на дълготрайни галактически полети, заяви електронното издание Medical Express.

Резултатите от изследването сочат обилни микроструктурни промени в няколко зони на бялото вещество, като сензомоторното поле да вземем за пример.

Мозъкът ни може да се промени и приспособява като конструкция и функционалности по време на живота ни. Предишно проучване сподели, че галактическият полет има капацитет да блокира и формата, и функционалностите на мозъка, напомня Darik News.

Чрез взаимен план на Европейската галактическа организация и Роскосмос, интернационален екип учени под управлението на доктор Флорис Вайс от университета на Антверпен изследва мозъците на космонавти.

Вайс и сътрудниците му за първи път изследват структурните промени в мозъка след галактически полет на равнище полета на бялото вещество. То е каналът за връзка сред сивото вещество и тялото и сред другите зони на сивото вещество.

Учените са употребявали тип трактография за проучването, която "дава нещо като скица на свързаността в мозъка ", изясни Вайс.

Учените са сканирали мозъците на 12 мъже космонавти преди и незабавно след галактическа задача, както и седем месеца след завръщането им. Всички изследвани са прекарали в орбита повече от 172 дни.

Авторите на проучването са разкрили доказателства за това, че мозъкът се приспособява за галактическия полет.

"Открихме промени в нервните връзки сред няколко моторни полета в мозъка ", сподели доктор Андрей Дорошин от университета Дрексел. "Тези зони са мозъчните центрове, в които се пораждат командите за придвижване. В изискванията на безтегловност астронавтите би трябвало да приспособяват придвижванията си фрапантно спрямо тези на Земята. Изследването ни сподели, че в космоса мозъкът като че ли още веднъж прави връзки ".

Последващите скенери разкрили, че седем месеца след завръщане на Земята измененията към момента се следят.

"От предходни проучвания знаем, че тези моторни зони демонстрират признаци на акомодация след галактически полет. Сега има първите индикации, че това се отразява и на равнището на съгласуваност сред тези зони ", сподели Вайс.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР