Първородните деца често мислят, че са по-умни от своите братя

...
Първородните деца често мислят, че са по-умни от своите братя
Коментари Харесай

Първородните деца са по-успешни от останалите

Първородните деца постоянно мислят, че са по-умни от своите братя и сестри - и в този момент науката наподобява ги поддържа в това. Скорошно изследване, извършено взаимно от откриватели от Университета в Единбург в Шотландия и Университета в Сидни в Австралия, открива, че най-големите деца нормално имат по-висок коефициент на просветеност от по-малките си братя и сестри, показват се по-добре в учебно заведение и даже печелят повече приходи, написа БГНЕС.

Причината не е, тъй като първородните деца получават по-голяма прочувствена поддръжка вкъщи, откриха откривателите. По-скоро това е по този начин, тъй като родителите им обръщат особено внимание на развиването на техните мисловни умения, до момента в който по-късно родените деца получават относително по-малко поощрение в тази област, съгласно " Стъди Файндс ".

„ Нашите резултати демонстрират, че необятните промени в държанието на родителите са правдоподобно пояснение за следените разлики по ред на раждането в образованието и резултатите на пазара на труда “, сподели доктор Ана Нуево-Чикеро, един от създателите на проучването и учител в Университета по стопанска система в Единбург.

Изследователите стигнали до своето умозаключение при проучване на данни, събрани от Бюрото по трудова статистика на Съединени американски щати за 5000 деца от ранна детска възраст. Те съпоставили тази информация с спомагателни данни от изследването за настройките и държанието, възприети от родителите, започвайки от интервала преди раждането на техните деца до ранна юношеска възраст.

Родителите са по-склонни да се занимават с действия за психологично стимулиране, като четене на децата си или свирене на музикални принадлежности при първородното им дете, откриха откривателите. Майките също по този начин са по-склонни да пушат и пият по време на бременността си при по-късно родените, което се отразява на психическото развиване на тези деца.

Според изследването „ пропастта “ в умственото развиване измежду първородните и другите деца стартира рано - и в никакъв случай не се смалява. До една година първородните деца реализират резултати по проби за когнитивна оценка, които надминават тези на техните братя и сестри и тяхното показване нараства преди постъпването им в началното учебно заведение. Устойчивостта на това преимущество за толкоз дълго време регистрира високи равнища на обучение и достижения в кариерата на първородните деца, заключават откривателите.

По-ранни изследвания, в това число едно, извършено през 2010 година измежду братя и сестри в Ню Йорк, също откриха, че първородните деца имат по-висок коефициент на просветеност. Изследователите в това изследване обаче също по този начин откриват, че по-малките братя и сестри поставят повече старания в учебно заведение и в последна сметка реализират по-добри оценки - което може да усили вероятностите им за кариера.

Ако е по този начин, фамилното отношение може да не се окаже " ковач " на ориста в края на краищата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР