Първоначално министър Димов отговори, че новите 390 млн. лв. за

...
Първоначално министър Димов отговори, че новите 390 млн. лв. за
Коментари Харесай

Държавата най-после предоставя на гражданите данни за въздуха в реално време

Първоначално министър Димов отговори, че новите 390 млн. лева за въздух идвали " от дотацията на в. " Капитал ", без да е ясно какво има поради

© Велко Ангелов Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) най-сетне пусна платформа, през която да може да се следи качеството на въздуха в страната на всеки час. Новата система се намира онлайн на страницата http://eea.government.bg/kav/

Досега онлайн измервания можеха да се наблюдават единствено в гражданската мрежа airbg.info, а Изпълнителна агенция по околна среда и нейния принципал Министерството по околна среда и водите (МОСВ) не бяха склонни да споделят информацията за средночасови концентрации на замърсителите в действително време.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Днес пред " Фокус " Валери Серафимов, шеф на дирекция " Мониторинг и оценка на околната среда " към Изпълнителна агенция по околна среда, изясни, че са създали системата " поради сериозния интерес на жителите към равнището на замърсяване на въздуха ". Първата приключена стъпка, с която от министерството и организацията се похвалиха, е, че към 2018 година са подавали информация за качеството на въздуха в действително време към Европейската организация по околна среда.

Всъщност през 2017 година Изпълнителна агенция по околна среда беше принудена от административния съд да дава почасовите данни за въздуха, откакто съдружие " За Земята – достъп до правораздаване " водеше дело за достъп до тази информация, защото ведомството отхвърляше свободно да осведоми обществото.

През 2017 година точно Серафимов изясни, че за часовите стойности на фините прахови частици (ФПЧ) няма заложена норма и можели да се поясняват погрешно, по тази причина данните претърпявали обработка и по-късно се разгласиха.

През ноември предходната година Европейската комисия видя пропуски в ограниченията за решаването на казуса. През април 2017 година страната беше наказана, че не съблюдава европейското законодателство по отношение на чистотата

Информацията, за която се чакаше дълго

Данните в новата система на Изпълнителна агенция по околна среда се събират и обработват от Националната автоматизирана система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. След това се пресъздават върху карта на страната (виж илюстрацията).

Преглед на оригинала Така наподобява системата на Изпълнителната организация по околна среда, която би трябвало да подава информация в действително време за качеството на въздуха из страната

Автор: Капитал

В системата могат да се вършат информации по станции, по другите замърсители (ФПЧ10, ФПЧ2.5, азотен диоксид, серен диоксид, озон и т.н.) и да се преглеждат средночасовите данни в десетдневен интервал. Това е оптималният интервал, по който може да се ревизират данните по часове. Същевременно може да се задава всевъзможен десетдневен интервал в предишното, като в системата са заредени данни от 2015 година до сегашния миг.

Отделно са налични и информации за среднодневни и средногодишни стойности. В системата има и рубрика с влияние върху човешкото здраве, като информацията е от общ темперамент и източник е Министерство на здравеопазването.

Новите пари за въздух - от спестявания

В началото на седмицата Министерство на околната среда и водите заяви, че общините ще имат достъп до нови 390 млн. лева за ограничения за въздуха, свързани с превоз, отпуснати по оперативна стратегия " Околна среда ", откакто в началото бяха заложени единствено 115 млн. лева

На въпрос на " Капитал " през днешния ден от кое място са новите 390 млн. лева министър Нено Димов отвърна с въпрос: " От коя медия сте вие. " След това добави неразбираемо, че парите са " от дотацията на вестник " Капитал ".

Впоследствие той изясни, че парите са " спестени от други места ". От неговото пояснение стана ясно, че защото при процедури за публични поръчки цените, с които печелят претендентите, са по-ниски от прогнозните, оставал финансов запас. " Просто ние съумяхме да договорим с Европейската комисия тези [пари], които са спестени от други места, да бъдат фокусирани върху въздуха, тъй като отчитаме, че това е извънредно сериозен проблем и контрактуваните по времето на договаряния за този програмен интервал 115 млн. са извънредно незадоволителни. Затова настояхме и получихме поддръжката от Европейска комисия да увеличим доста - към шест пъти, този запас ", беше отговорът на министъра.

Той по този начин и не посочи от кои тъкмо ограничения и поръчки са спестени средствата. Размерът им от 390 млн. лева е забележителен - над 1/10 от общия запас на програмата за целия шестгодишен интервал (1.6 милиарда евро).

Преди това Димов посочи, че до края на годината ще се отворят още 80 млн. лева за ограничения, свързани с битовото отопление, тъй че общини, които не са могли да се възползват от финансирането до момента, ще получат тази опция.

Министърът разгласи още, че Североизточният регион ще излезе от наказателната процедура на Европейската комисия, като съответната информация за девет града, които не са превишавали нормите за ФПЧ, щяла да дойде в четвъртък или петък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР