Първоначалният източен блок беше редицата страни, които пресичаха през Студената

...
Първоначалният източен блок беше редицата страни, които пресичаха през Студената
Коментари Харесай

Brexit не е най-големият проблем на Европа

Първоначалният източен блок беше редицата страни, които пресичаха през Студената война Европа през средата - от Полша до България - които претърпяха четири десетилетия наложено от Съветите комунистическо ръководство.
Недолюбваните етикети " Източния блок " и " Източна Европа " бяха несъмнено отхвърлени, когато нежните революции от 1989 година минаха през района, отстранявайки лоялните към Москва режими и проправяйки път за свободни избори и многопартийна народна власт.
Комунистическите спътници в Европа - и скоро по-късно балтийските и северните югославски републики възвърнаха своята еднаквост като централноевропейци - гордо заявявайки суверенитета си и връщайки се към националистическите и демократични обичаи от 1945 година
Окончателното удостоверение за завръщането им в европейското семейство: тяхното празнично влизане в Европейския съюз през 2000-те.
Но през днешния ден са забележими контурите на един нов източен блок: един свободен съюз на властнически, национално мислещи демокрации, съсредоточени към Унгария и Полша , които, иронично в светлината на историята, имат наклонност да подражават не на демократичните западни демокрации на Франция и Германия, а на по-нелибералната, властническа Русия на Владимир Путин. За разлика от Обединеното кралство, те не желаят да изоставен Европейски Съюз, а по-скоро да го премислят по собствен облик.
В знак за близостта на Будапеща и Варшава новият полски министър председател Матеуш Моравецки избра да посети унгарската столица.
Моравецки и неговият маджарски сътрудник Виктор Орбан потвърдиха отхвърлянето на имиграцията от страна на своите страни и отхвърли им да бъдат маргинализирани в границите на Европейски Съюз. " Искаме да имаме мощен глас, защото тези страни (в Централна Европа) имат визия за бъдещето на Европа ", сподели Орбан, който се чака да бъде избран отново без проблеми през април.
Но тази визия за бъдещето на Европа, въпреки и водена от националните популистки водачи в Полша и Унгария, не се лимитира до териториите на остарелия източен блок: в този момент тя включва Австрия с новото й дясно държавно управление , до момента в който доста от полиберално мислещи от посткомунистическите страни я отхвърлят.
Крайнодесните ксенофобски партии в Европа имат почитатели на континента, които съставляват приблизително 16% от определените депутати в националните парламенти и 15% в Европарламента, съгласно разбор на 22 европейски страни, изработен от „ Блумбърг “.
Тези гласоподаватели с наслада биха избрали собствен личен Виктор Орбан или фигура като изпечения закостенял идеолог на Полша Ярослав Качински от ръководещата партия " Право и правдивост ". Крайнодесните като Марин льо Пен от Франция приветстват изборните победи на централноевропейците и се опълчват на Европейски Съюз , гледайки ги като бастиони на едно общоевропейско придвижване: народен популизъм на власт, тъкмо където тя и нейните връстници желаят да бъдат.
Независимо от разликите, има доста връзки, които свързват жителите на новия източен блок: деспотична държавна сигурност, отменяне на миграцията и бежанците, ислямофобия, обвързаност към огромните армии и укрепени граници, интервенция в работата на самостоятелните съдилища и медии и другарски настроения към съидейници автократи на власт в Русия, само че и в Турция, Израел и Съединените щати.
Сходството сред тях се показва в тяхната визия за Европа на националните страни, което е плашеща, регресивна визия за бъдещето на Европейски Съюз и на Европа като цяло.
Националните популисти към този момент не желаят да изоставен Европейски Съюз – както направи Англия и за което приказват от години такива като австрийската Партия на свободата – а по-скоро в този момент желаят да завладяват съюза и да преправят европейската конфедерация съгласно националистическите полезности.
Европа на народите е халтав общ брой от християнски европейски страни, които се дефинират като цитадела против исляма, от една страна, и неолиберализма в американски жанр, от друга. Сблъсъкът на цивилизациите за тях е и самун, и масло: една трескава екзистенциална борба, която ще дефинира ориста на Европа. Неговото ядро е в Mitteleuropa, твърди Орбан, който се гордее, че Централна Европа е " зона без мигранти ".
В тази Европа националните държавни управления ще организират суверенни национални курсове, необременени от диктата на Брюксел или Берлин. Една от дребното му отстъпки в отвън народен проект - зоната за свободна търговия – съгласно тях ще действа без интеграция.
Основната идея на тази традиционалистична Европа е самата нация, разбирана като расово чиста група, която има специфични права и свята орис, вкоренена в генеалогията, историята и територията. Това е фундаментално друго разбиране за правата от това в настоящия Европейски Съюз: а точно националните права, а не правата на индивида,
А националните права, както демонстрира историята, излизат отвън границите, да вземем за пример в прилежащи страни, считани за притежание по право на тази нация. Това е методът, по който Русия оправда анексирането на Крим през 2014 година и от Сърбия на части от Хърватия и Босна и Херцеговина при започване на 90-те години на предишния век.
Войната е артикул на такива националисти от остарялата школа - само че единствено в името на тяхното племе, а не на афганистанци или кюрди. Поради тази причина тази Европа на народите нямаше да оцелее дълго – в случай че изобщо в миналото това се е случвало - както не го направиха и нейните прародители като междувоенна Европа.
Новият Източен блок към този момент има водачи в Орбан и Качински, които артикулират мощно Европа на народите и отхвърлят да им разрешат на Европейски Съюз да ги спре да основават нелиберални демокрации в сърцето на Европа. Орбан, налегнат от силите водач, пренаписва законите и преконфигурира съдилищата, с цел да подсигурява, че неговата партия Фидес ще остане на власт за години напред; неговата офанзива против свободните медии и държавната политика на ксенофобия са предопределени да служат в една и съща цел: ръководство на Фидес за идните години. Качински е католически фундаменталист, чиято визия за духовна Полша - допустимо, твърди той, единствено при ръководството на партията " Право и правдивост " - постанова дейностите си
Очертанията на новия Източен блок се показаха по-добре преди Коледа, когато Европейски Съюз стартира процедура за санкциониране на манипулирането на съдилищата от полското държавно управление – невиждано деяние в историята на Европейски Съюз.
Неочаквана и показателна беше бързата реакция на двамата съществени съдружници на Варшава - Унгария и Чехия - които скочиха в отбрана на Полша, като обрисуват конфликтните линии за 2018 година
Моментът може да бъде решителен. Европейската комисия, изпълнителната власт на Европейски Съюз, упрекна полското държавно управление, че подкопава главните полезности на демократичните страни. През последните две години, обявиха от комисията, администрацията на Право и правдивост е приела 13 закона, които отварят съдилищата за политическа интервенция от страна на изпълнителната власт.
Но Варшава не отстъпи и една педя, настоявайки, че е подготвена за конфликт.
Всъщност водачеството на Право и правдивост понижава от години.
Нито дясно-популистките държавни управления на Източния блок, нито техните поддръжници в радикалните националистически партии в Европа са задоволително мощни, с цел да вдъхнат живот на Европа на народите. Но те се движат нагоре и засягат механизмите на Европейски Съюз, като хвърляйки гаечен ключ в неговите работещи елементи, като възразяват пламенно против европейската интеграция по въпросите, вариращи от миграцията до енергетиката - където имат съдружници отвън личните си редици.
С оповестяването на публична процедура против Полша Европейски Съюз затвори 2017 със злокобна нотка. Ако разединяването на Съюза го направи некадърен да предприеме главните промени, които възнамерява за 2018 година, действителността на една Европа на народите ще стане по-ясна по един или различен метод.
Анализ на Пол Хокенес за CNN, представен от БГНЕС


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Анализи и мнения  Краят на една страница от историята на Балканите? Краят на една страница от историята на Балканите?  2017 година - белязана от етническото пречистване на едно малцинство 2017 година - белязана от етническото пречистване на едно малцинство  Заради Brexit мястото на Англия на международната сцена стартира да изстива Заради Brexit мястото на Англия на международната сцена стартира да изстива  Протестите в Иран се насочиха против религиозната уточненост Протестите в Иран се насочиха против религиозната уточненост  Путин ще завоюва изборите в Русия макар, а не поради, стопанската система Путин ще завоюва изборите в Русия макар, а не поради, стопанската система Интервю Още Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот
Томас Енгер е едно от огромните имена в жанра на скандинавски...
Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Стана ясно по кое време е полуфиналът на Григор...
Ник Кирьос е противникът на Григор Димитров на полуфинала на шампионата в Бризбън, Австралия. Българинът и представителя на домакини...
Манията към компютърни игри ще бъде призна... " Сурва " усъвършенства личните си върхове 13 години затвор за мъжа, прострелял брачен партньор... Македония ще ратифицира контракта с Българи... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Откриха мъртвец на мъж на 10 км от Нови Иск...
Труп на мъж е открит в реката край село Владо Тричков в Искърското дефиле, заяви БНР. Тялото е открито от двама от служителите на реда, които...
Разследващите потвърдиха: Росен Ангелов е... Постъпката на Гришо, която впечатли света... Росен Ангелов - остроумен, затулен, представял... Министерство на вътрешните работи популяризира настояща фотография на килъра... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Краят на една страница от историята на Б...
2017-та година отмина, а с нея в историята остана и Международният углавен съд за някогашна Югославия (МНСБЮ). За 24 година работа, Трибуна...
Павлова: Протестите не ни тормозят Български фонд за дамите: Противниците на... Дебатът за Истанбулската спогодба: Някъде... Откритото тяло край Владо Тричков не е на...  www.expert.bg  4 неща, които ви пречат да спечелите милиони 4 неща, които ви пречат да спечелите благ...  Amazon желае да излъчва мачовете от Английската висша лига Amazon желае да излъчва мачовете от Англи...  Намериха празна бутилката на откраднатата най-скъпа водка в света Намериха празна бутилката на откраднатат...  Компания на Домусчиев купи американската AgriLabs Компания на Домусчиев купи американската...  www.iwoman.bg  Празнуваме Богоявление Празнуваме Богоявление  Дневен хороскоп за 6 януари Дневен хороскоп за 6 януари  Кристиан Костов нападна с нова ария (видео) Кристиан Костов нападна с нова ария (ви...  Напълно изкупиха новия сингъл на Напълно изкупиха новия сингъл на " Мистер...  http://www.sportlive.bg  Ван Дайк за дебюта си: За сходно нещо мечтаят всички дребни момчета Ван Дайк за дебюта си: За сходно нещо м...  Коутиньо жертва сериозна персонална сума, с цел да премине в Барселона Коутиньо жертва сериозна персонална сума, за...  Лудогорец стартира подготовка без нови през днешния ден Лудогорец стартира подготовка без нови дн...  Пенев за базите: Големи суми ще се влагат, невероятни дори Пенев за базите: Големи суми ще се инвес... Интервю Още Томас Енгер: Хората са запленени от скандинавския метод на живот
Томас Енгер е едно от огромните имена в жанра на скандинавски...
Кметът на Габрово: През 2017-та реализирахме обекти за 30 млн. лева Иван Костов: АЕЦ " Белене " е губещ план Кметът на най-голямото село в България: Тук получаваш удобствата Кметът на Левски: Договорът за саниране е доста съществено заработе Нови Най-четени Най-коментирани Brexit не е най-големият проблем на Европа... 17 0 Издирваният от Интерпол Брендо е купил хотел " Рила " от Васил Божков... 145 0 Йордановден – денят на мъжкото хоро в Калофер... 114 2 Ивановден със ски и сноуборд на Мечи чал... 89 0 Седмична прогноза за времето 8-14 януари... 131 0 Откриха мъртвец на мъж на 10 км от Нови Искър 7390 0 Разследващите потвърд

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР