Първият вот на недоверие в новата българска история бе реализиран

...
Първият вот на недоверие в новата българска история бе реализиран
Коментари Харесай

Кабинетът „Петков” падна – какво следва? ОБЗОР

Първият избор на съмнение в новата българска история бе осъществен с рухването на държавното управление на Кирил Петков. 123 народни представители гласоподаваха „ за” свалянето на политическо доверие от кабинета, а 116 бяха „ против”. Единственият „ пробив”, който от Политическа партия направиха в опозицията не бяха депутатите от Има Такъв Народ, а един депутат от Движение за права и свободи – Рамадан Аталай. Той обаче съобщи, че му е отчел погрешно вота.

Коментарите след рухването на кабинета бяха разнопосочни. Премиерът в оставка Кирил Петков бе единственият, който смяташе, че има огромен късмет да се сформира нов кабинет в границите на 47-ото Народно заседание. Той съобщи, че няма да приказва с други водачи и партии от опозицията, а с „ обособени самостоятелни депутати”. Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев обаче бе на мнение, че по-скоро ще има нови избори, в сравнение с кабинет в този парламент.

Останалите две обединения в обединението – Демократична България и Българска социалистическа партия също обявиха, че са подготвени за избори, само че би трябвало да се направи всичко допустимо да се продължи политиката на смяна на този кабинет.

От ГЕРБ, които бяха вносители на вота на съмнение, споделиха, че този избор в разумно разследване на политиката на държавното управление,което се проваля в редица сфери. От втората групировка обявиха, че ще върнат мандата, в случай че бъде получен подобен.

Другите опозиционни партии също обявиха, че се готвят за избори.

Покрай вота на съмнение, тематиката за Северна Македония и френското предложение, също се ускори. Още сутринта Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ – Съюз на демократичните сили ще го поддържа, а Движение за права и свободи го внесе в Народното събрание още преди вота на съмнение.

Какво следва оттук насетне?

С гласувания избор на съмнение държавното управление се смята, че към този момент е в оставка. Така президентът Румен Радев би трябвало да стартира процедурата по връчването на мандата. Първата партия, която ще го получи е „ Продължаваме промяната”. Ако в границите на 7 дни те не излъчат кандидат-премиер и проектокабинет, би трябвало да го върнат на президента. След това той се дава на втората партия – ГЕРБ, които обявиха, че ще го върнат. Третият избор е по преценка на президента и няма ограничаването от 1 седмица, само че евентуално той също няма да се бави, в случай че Политическа партия не създадат кабинет.

При свършването на процедурата – президента би трябвало да разпусне Народното събрание и да назначи длъжностен кабинет. Изборите пък би трябвало да бъдат до 2 месеца от последното деяние на президента. Много зависи, по кое време ще се случи това, защото следва актуализация на бюджета и процедурата може да е проточи повече от месец. Очаква се най-ранната дата за нови избори да е края на септември.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР