Аукционна къща в Нова Зеландия съобщи, че едно перо от

...
Аукционна къща в Нова Зеландия съобщи, че едно перо от
Коментари Харесай

Продадоха перо на птица за близо 30 000 долара

Аукционна къща в Нова Зеландия заяви, че едно перо от изчезналата птица хуя се е трансформирало в най-скъпото перо в света, след като е продадено за 28 417 $.
Прочетете още
Аукционната къща Webb`s сподели, че перото се е очаквало да бъде продадено за до 1800 $, само че разруши упованията - както и предходния връх, който беше подложен от перо от птица от същия тип, когато беше продадено за 5150 $ през 2010 година

Птицата хуя се считала за свещена от хората на маорите и техните пера украсявали шапките на вождовете и техните фамилии.

Последното доказано наблюдаване на птица хуя е през 1907 година, макар че непотвърдени наблюдения са докладвани през идващите 30 години.

„ Ние сме доста удовлетворени, че този необичаен предмет от естествената история реализира подобен голям интерес от страна на търгуващите, наблягайки крехкостта на нашата екосистема и значимостта да се грижим за нейната фауна “, сподели Лия Морис, началник на отдела за декоративни изкуства в аукционната къща Webb`s. известие за вести.

Морис сподели пред Би Би Си, че рекордното перо е " в прелестно положение ".

„ Все още има своя доста изразителен искра и няма провали от инсекти “, сподели тя.

Перото е записано по стратегия за отбрана на обекти с културно значение за народа маори. Програмата изисква всички претенденти да бъдат регистрирани колекционери и перото не може да бъде изнасяно отвън Нова Зеландия без документално единодушие от Министерството на културата и наследството.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР