Първият в света автономен търговски товарен кораб завърши успешно почти

...
Първият в света автономен търговски товарен кораб завърши успешно почти
Коментари Харесай

Първият в света автономен кораб измина 800 км без аварийна ситуация

Първият в света самостоятелен търговски товарен транспортен съд приключи сполучливо съвсем 800-километрово пътешестване в пренаселените води на Токийския залив, като направлява 99% от пътя без човешка интервенция. 750-тонният транспортен съд беше оборудван със системата Orca AI, чийто програмен продукт оказа помощ да се избегнат стотици конфликти офлайн.

Orca AI е разработчик на програмен продукт, основан особено за морски приложения. Основана през 2018 година от двама специалисти по военноморски технологии, компанията интегрира голям брой датчици със системи за сигурност на кораба, като по този метод усъвършенства цялостната сигурност на придвижването и навигацията по претъпканите водни пътища. Orca AI е със седалище в Израел.

Компанията поставя всички старания, с цел да пристигна деня, в който самостоятелните кораби ще станат ежедневна действителност. Преди дни Orca разгласи сполучливото довеждане докрай на 40-часов автобус на самостоятелния кораб Сузака, който измина 790 км в морето.

Сузака е оборудван с автопилот Orca AI, допускащ на товарния транспортен съд да се движи безвредно и самостоятелно през залива Токио, един от най-натоварените в света, до момента в който безвредно дойде в пристанището. По време на плаването Сузака извърши 107 маневри за отбягване на конфликт без помощта на човек.

Програмният шеф на компанията съобщи, че корабът е избегнал конфликти с 400-500 други кораба във водата единствено по време на това си пътешестване. Съоснователят и основен изпълнителен шеф на Orca AI Ярдън Грос показа мнението си за събитието:

" Първата самостоятелна навигация в света беше значим стадий по пътя, по който сме поели и ние чакаме огромните корабни компании да внедрят усъвършенстваните технологии за изкуствен интелект и компютърно зрение, с цел да материализират концепцията за самостоятелно мореплаване. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР