ЕК предприе действия за облагане с мита върху зърнения внос

...
ЕК предприе действия за облагане с мита върху зърнения внос
Коментари Харесай

ЕК налага мита върху зърното от Русия и Беларус

ЕК предприе дейности за облагане с мита върху зърнения импорт от Русия и Беларус, като се стреми по този метод да попречи на Москва да употребява селскостопански артикули като инструмент за опустошаване на пазара на Европейски Съюз. Москва реагира неотложно, предават международните организации.

" Митата целят да лишат Русия от доходи, защото дейно ще подтиснат износа за Европейски Съюз ", оповестяват от Еврокомисията.

Новите наказания, приветствани от Киев, няма да се ползват за съветско зърно, преминаващо през Европейския съюз към други пазари, с цел да не се нарушат доставките на храни другаде, изясни еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис.

Украинският президент Володимир Зеленски се оплака на срещата на водачите на Европейски Съюз в Брюксел посредством видеовръзка, че не е почтено съветското зърно да продължава да има " безграничен " достъп до европейските пазари, до момента в който украинският импорт е стеснен. Вносът на зърнени култури, маслодайни семена и производни артикули от Русия и нейния съдружник Беларус е едвам към 1% от общия размер на пазара на Европейски Съюз, като локалните снабдители обезпечават главната част.

Но защото ядосаните фермери към този момент са обезпокоени от увеличението на евтиния украински импорт, Европейски Съюз се притеснява, че Русия ще бъде насърчена да се възползва от напрегнатата обстановка, с цел да дестабилизира в допълнение 27-членния блок, написа Daily Sabah.

" Този ​​недостиг на предложение ще бъде напълнен отчасти от вътрешното произвеждане на Европейски Съюз и затова ще бъде от изгода за фермерите в Европейски Съюз, които ще могат да продават в Европейски Съюз. Освен това, дефицитът се чака да бъде отчасти напълнен от импорт от трети страни, които обичайно доставят на пазара на Европейски Съюз, като Съединени американски щати, Бразилия, Украйна, Сърбия или Аржентина. ", споделят от Европейска комисия.

Вносът на Европейски Съюз на зърнени култури, маслодайни семена и производни артикули от Русия, в това число пшеница, царевица и слънчогледов шрот, беше 4,2 милиона метрични тона през 2023 година и се оценяваше на 1,3 милиарда евро. За съпоставяне, доставчиците от Европейски Съюз обезпечават 300 милиона метрични тона годишно.

Идеята на Европа е цените да бъдат задоволително високи, с цел да обезсърчат съветския импорт.

" Предложените от нас мита ще създадат вноса на тези артикули търговски неблагоприятен. Това също ще помогне да се постави завършек на съветската процедура за противозаконен експорт на откраднато украинско зърно в Европейски Съюз ", съобщи Домбровскис.

" Потребителите в Европа несъмнено ще пострадат ", разяснява новите ограничения представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Съгласно разпоредбите на Световната комерсиална организация съвсем цялото съветско зърно до момента беше освободено от вносни мита в Европейски Съюз. Според проекта на Европейската комисия, който може да бъде признат бързо, защото е нужно единствено към две трети от страните членки да се съгласят, митата ще доближат 95 евро за метричен звук или ще усилят цените с най-малко 50%.

На този декор Русия и Беларус към този момент няма да имат достъп до нито една от квотите на Европейски Съюз за зърно, които оферират по-добро тарифно отнасяне за някои артикули.

" Ние предлагаме налагането на мита върху този съветски импорт, с цел да смекчим възходящия риск за нашите пазари и нашите фермери ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Те ще понижат потенциала на Русия да експлоатира Европейски Съюз в интерес на своята военна машина. И ние поддържаме нашия ангажимент за опазване на световната продоволствена сигурност, изключително за разрастващите се страни. "

В поддръжка на Украйна във войната против Русия, Европейски Съюз наложи няколко кръга наказания на Москва. Мерките са ориентирани към енергийния бранш, банките, най-голямата компания за рандеман на диаманти в света и други бизнеси. Световните цени на храните доближиха рекордни равнища вследствие на съветската инвазия в Украйна, съчетана с други фактори, само че от този момент паднаха от рекордно високи равнища през 2022 година.

Въпреки че Европейски Съюз не забрани износа на съветски храни или торове за страни отвън Европейски Съюз като част от пакетите си от наказания, Москва упреква блока за световния дефицит на храни. Представители на Европейски Съюз са безапелационни, че митата върху съветското зърно няма да обиден търговията с трети страни и че преносът през Евросъюза ще остане безконтролен, съобщи обстоятелства.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР