Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 пристига в България. Той

...
Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 пристига в България. Той
Коментари Харесай

Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 пристига у нас

Първият робот за стерилизация против COVID-19 идва в България. Той е доставен по линия на общата поръчка на Комисията за разнообразни лечебни заведения в Европейския съюз, заяви Нова ТВ.

В Пловдив ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов ще взе участие в гала в УМБАЛ „ Свети Георги “ по приемането на робота. Освен управлението на болничното заведение, на събитието ще участват представители на Министерството на здравеопазването, Посолството на Кралство Дания, на компанията снабдител на роботите и на българския ѝ извънреден дистрибутор.

В бюджета на Европейски Съюз са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на най-малко 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в битката с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на Инструмента за незабавна поддръжка, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която завоюва търга за незабавна поръчка.

Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути общоприета болнична стая благодарение на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19 те унищожават голям брой други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 пространства. Дезинфекцията се реализира без човешка интервенция, като по този метод се защищава здравето на личния състав в лечебните заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР