Първият по рода си в България Изследователски център по мехатроника

...
Първият по рода си в България Изследователски център по мехатроника
Коментари Харесай

Откриха първия в България Изследователски център по мехатроника и нанотехнологии

Първият по рода си в България Изследователски център по мехатроника и нанотехнологии бе открит в Пловдив от кмета Здравко Димитров и ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, оповестиха от общината. Той се осъществя от Централната лаборатория по приложна физика към Българска академия на науките в Пловдив. Оборудването е на обща стойност 5.5 млн. лева и се употребява за създаване и проучване на нови функционални материали (включително наноструктурирани и с наноразмери) и за основаване на модерни екологично чисти технологии за тяхното приемане.

Изследователският център се състои от Чиста стая клас 100 000 с два комплекса – Технологичен и Изследователски. Те са снабдени с съвременно съоръжение и новаторски артикули за трансфер в машиностроенето, металообработването, енергетиката, медицината и стоматологията. Работата на центъра е ориентиран към основаване на нови материали за трансформация на повърхности. Изделията са използвани в доста области на промишлеността, измежду които машиностроене, самолетостроене и автомобилостроене. Създадените покрития намират приложение и в медицината, ортопедията и покриване на стентове, споделя доцент Лиляна Колаклиева, която е заместник-директор на Централна лаборатория по приложна физика към Българска академия на науките – Пловдив.

Пловдивският център е образец за синергията на просвета, произвеждане и бизнес. Негови клиенти са над 30 български и интернационалните компании. Апаратурата в двата комплекса на Чистата стая разрешава надграждане с спомагателни високотехнологични модули, което дава опция за непрестанно възстановяване на функционалността на основаната досега научноизследователска инфраструктура, изяснява ръководителят на центъра проф. Румен Каканаков. Част от оборудването е напълно направено тук – плановете са на Централната лаборатория по приложна физика, а реализацията е направена от пловдивски компании. Изграждането на Изследователския център обгръща интервала 2007-2020 година и е резултат от няколко плана като последният от тях, план BG05M2OP001-1.001-0008 „ Национален център по мехатроника и чисти технологии “, е по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “.

Пловдив е център на най-развитата индустриална зона в България, в която работят стотици български и интернационалните компании с над 74 хиляди служащи и чиновници. Дори и в миг на рецесия фирмите се възвръщат, започнаха да наемат хора и да изнасят продукция. „ Бих желал да благодаря на Българската академия на науките, която развива приложна просвета в интерес на българската промишленост. Научните центрове като този, който откриваме са значим мост сред бизнеса и науката и вършат българската стопанска система по-силна и конкурентоспособна “, отбелязва кметът Здравко Димитров.

„ Тази лаборатория по приложна физика е образец по какъв начин проучванията водят до нововъведения и се веселя, че това става точно в Пловдив. Показателен е фактът, че доста компании са в контакт с нашата лаборатория. Впечатляващо е, че има задгранични компании, които ни търсят за взаимна активност. Това се случва рядко в България “, добавя ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР