Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха

...
Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха
Коментари Харесай

Официално представят първия ни хеликоптер за спешна помощ по въздух

Първият хеликоптер от системата за незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service), който вече пристигна в България , ще бъде публично показан през днешния ден, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. На авиобазата на „ Гранична полиция “ на столичното летище, където е краткотрайно ситуирана машината, ще участват министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков и други публични лица.

Вертолетът A109S Trekker, закупен с европейско финансиране от италианския производител „ Леонардо “, извърши независим полет с екипаж на компанията от Италия до България, изпълнен с няколко междинни кацания .

Хеликоптерът е първият от общо шест машини . По график в края на юни тази година би трябвало да дойде вторият хеликоптер, очакван за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се чака третата машина, която ще бъде разполагаем в оперативната база в Сливен . Останалите въздушни коли за спешна помощ ще идват поетапно до 2026 година

Първите шестима български водачи, приключили образование в Италия, към този момент получиха и своите бревети – свидетелства за летателна дееспособност. Те им бяха връчени персонално от министър-председателя Николай Денков на гала през декември м.г.

В системата за незабавна помощ по въздух се чакат да работят общо 36 водачи и 14 инженери . На борда на машината ще има и медицински лица, които към този момент минават съответните образования. В края на февруари се чака хеликоптерът към този момент да може да взе участие в действителни избавителни задачи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР