Първите случаи на мозъчни тромбози се проявиха след ваксиниране с

...
Първите случаи на мозъчни тромбози се проявиха след ваксиниране с
Коментари Харесай

Случайни ли са тромбозите при векторните ваксини? Въпроси и отговори.


Първите случаи на мозъчни тромбози се демонстрираха след имунизиране с препарата на AstraZeneca, а в този момент сходни случаи има и с имунизацията на Johnson&Johnson. Дали повода не се крие в самите векторни ваксини?

След като през миналите месеци се стигна до синусови мозъчни тромбози при младежи, ваксинирани с, наподобява че сходни случаи се следят и след използване на имунизацията на. В Съединени американски щати имунизациите с този препарат бяха краткотрайно прекъснати.

Общото сред двата препарата е, че и в двата случая става дума за векторни ваксини, основани на безвредни за хората вируси-носители, които вкарват детайли от генома на протеина на SARS-CoV-2 в клетките. Имунната система реагира на тези протеини и образува антитела. Но инцидентно ли е, че редките венозни мозъчни тромбози се появяват към този момент при две от векторните ваксини? Ето най-важните въпроси и отговори:

Колко чести са случаите на синусови мозъчни тромбози след имунизиране?

Случаите са доста редки. Във Англия, където до 24 март бяха сложени към 18 милиона дози от имунизацията на AstraZeneca, се стигна до 30 случая, от които седем приключиха със гибел. В Германия до 29 март бяха сложени 2,7 милиона дози с тази ваксина и бяха открити 31 случая на мозъчни тромбози, вследствие на което починаха девет души.

До 13 април препаратът на Johnson&Johnson е провокирал шест случая на тромбози в Съединени американски щати, само че без смъртни случаи. До момента там са били приложени 6,8 милиона дози.

Роберт Кламрот, основен доктор на клиниката по вътрешна медицина от болничното заведение „ Вивантес “ в Берлин, акцентира, че имунизациите могат да провокират и други нетипични тромбози, като да вземем за пример тромбози на коремните вени и артериални тромбози.

Има ли ясна връзка сред тромбозите и имунизациите?

Синусовите мозъчни тромбози са по принцип извънредно редки. Годишно на един милион население се падат по не повече от два до пет случая на мозъчни тромбози, по тази причина медиците виждат ясни признаци, че в този момент следените случаи са свързани точно с имунизациите.

Забелязва се също, че въпросните случаи са установени сред четири и 16 дни след имунизациите. Това е необикновена периодичност, споделя микробиологът доктор Кристиан Богдан, член на непрекъснатата имунизационна комисия към института „ Роберт Кох “.

Кои са по-често наранени - дамите или мъжете?

Жените са малко по-често наранени от мъжете, а по-младите хора - повече, в сравнение с по-възрастните. Но пък с препарата на AstraZeneca в Германия са били ваксинирани повече дами, в сравнение с мъже.
Редакцията предлага
Математически при дамите вероятността да заболеят от синусова мозъчна тромбоза след имунизация е към 20 пъти по-висока, в сравнение с без имунизация. При мъжете този индикатор е 15. Това е прочут знак за връзка сред имунизациите и рядкото затруднение, само че от позиция на ниския брой случаи, не е задоволително индикативен.

Всички шест случая от Съединени американски щати след имунизация с препарата на Johnson&Johnson засягат дами на възраст сред 18 и 48 години.

Какво е известно за микробиологичните процеси?

Имунолози от университета в Грайфсвалд разгласиха в края на март резултатите от свое изследване за хипотетичния механизъм на деяние. Явно става дума за автоимунна реакция, като отговор на така наречен тромбоцитен фактор-4. Това е един лекомислен протеин, който взе участие в имунния отговор, струпвайки към себе си имунни кафези с избрани рецептори и по този начин усилва локалния имунен отговор.

Сред медиците този феномен е прочут като „ хепарин индуцирана тромбоцитопения “ (ХИТ). Това е затруднение от лекуването с кръвосъсирващия препарат хепарин, водещо до понижаване на тромбоцитите.

Но в тази ситуация с имунизациите тромбоцитният фактор-4 явно реагира не на хепарина, а на нещо друго, допуска берлинският доктор Кламрот. Това друго би могъл да е векторът (т.е. вирусът-носител).

Как се диагностицират мозъчните тромбози?

Когато у медиците се породят подозрение за тази диагноза, те могат бързо да открият болестта с елементарен антигенен тест, който реагира на комплекса хепарин-тромбоцитен фактор-4. Това би бил знак за нарушаване в кръвосъсирването, което засилва тромбоцитите – същият резултат се следи и след приемането на хепарин. При три от пациентките в Съединени американски щати е била диагностицирана точно такава тромбоцитопения.

Как се лекуват тромбозите?

Най-ефективното средство - наред с приемането на други средства за разреждане на кръвта - е лекуването с избрани имуноглобулини, споделя доктор Кламрот. Тези характерни антитела на имунната отбрана заливат - опростено казано - имунната система, като по този метод изтласкват нежеланите и нездравословни антитела, които провокират тромбози.

Всички векторни ваксини ли са под съмнение?

Това, че феноменът се демонстрира към този момент при две от векторните ваксини, безпокои медиците. Фактът, че двете ваксини са на еднакъв принцип и провокират едни и същи проблеми, приказва по-скоро за това, че самият вектор е повода, споделя Йоханес Олденбург от Университетската клиника в Бон.

Досега обаче не са били оповестявани случаи на тромбоцитопения при съветската ваксина " Спутник V " или при китайската векторна ваксина CanSino.

Кламрот се надява на по-нататъшните проучвания на имунолозите от Грейфсвалд. " Има разнообразни хипотези - сега се към момента нямаме отговор. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР