Първите милиони от Фонда за справедлив преход за най-засегнатия въглищен

...
Първите милиони от Фонда за справедлив преход за най-засегнатия въглищен
Коментари Харесай

Преходът в Стара Загора: 342 млн. лв. за саниране, преквалификация и нови зони

Първите милиони от Фонда за обективен преход за най-засегнатия въглищен район у нас - Стара Загора, потеглят напълно скоро. На брифинг кмета на града Живко Тодоров даде повече детайлности за стратегиите и бе конкретизирано, че област Стара Загора е разширена с още 10 прилежащи общини от 3 области, измежду които Нова Загора, Сливен, Тунджа, Елхово, Ямбол, Хасково, Димитровград и други, тъй че общо стават 21 общини, които могат да се възползват от средствата.
Старт на прехода
Първата стратегия, която ще отвори до края на юни, е Програмата за енергийна успеваемост или стратегия за саниране като за региона и прилежащите към нея общини, са планувани 129 млн. лв.. Бенефициентите по нея ще имат 100% безплатно финансиране. Допълнителен аршин в програмата, за който ще има бонус точки, е дали в постройката живеят хора, директно наранени от енергийния преход. 

Така хората, които работят в минно-енергийния комплекс, могат да аплайват техните блокове да бъдат санирани и това получава поддръжка от европейската стратегия.

По-конкретно: 15 точки най-много се дават по тази позиция, в случай че в блока има над 5% живущи, които работят в комплекса. Ако са под 5%, тогава се дават 10 точки, само че за нас беше доста значимо да се получи този аршин “, разяснява Тодоров.

В програмата имат право да вземат участие освен физически лица, само че и общински, и държавни структури.

Инициативата е от решаващо значение за понижаване на потреблението на сила и справяне с енергийната беднотия в трите въглищни района.

Областният шеф Ива Радева добави, че другите признаци за асортимент на постройките остават непроменени

Другата стратегия, която също се чака да стартира през третото тримесечие на годината, е тази за подготовка и преквалификация на работещите във въглищния бранш. За Стара Загора тя е на стойност 73 млн. лв., а бенефициенти по нея са единствено ТЕЦ-овете: държавната „ Марица-изток 2 “, както и частните „ AES Марица-изток 1 “, „ КонтурГлобал Марица-изток 3 “, Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и Топлоелектрическа централа „ Сливен “, както и „ Мини Марица-изток “. Целта на тази стратегия е да се задържат работещите в тези сдружения в цялостен състав допустимо най-дълго.

Обученията и преквалификацията ще бъдат осъществявани от синдикатите (КНСБ, КТ „ Подкрепа “ и работодателски организации (КРИБ, БТПП и др.)

„ Ако има понижаване на работата в някакъв миг, те ще поддържат претовареност, като през половината ден хората им ще работят, а през другата половина ще минават някакъв тип подготовка “, уточни регионалният шеф.

Към края на годината следва и отварянето на процедура за основаване на индустриални паркове и зони, като за района са планувани 140 млн. лева

Община Стара Загора ще кандидатства с две индустриални зони: първата е „ Голеш “, която Тодоров изясни, че от години общината се пробва да я развива, само че е без налична инфраструктура.

Там има общински терени с огромна повърхност, има и частни вложения, които също ще се възползват “, сподели кметът.

Другата зона е в региона на някогашния Азотно-торов цех (АТЗ). „ За „ Еленино “ сме кандидатствали към Министерство на нововъведенията и чакаме от там финансиране. 4-5 индустриални зони може да бъдат построени, дружно със „ Загоре “, която се изпълни съвсем. Само по този метод ние можем да предложим опция и да се привлекат вложители “, сподели още Живко Тодоров.

Общините Гълъбово и Раднево имат намерение да създадат взаимна индустриална зона и евентуално ще се възползват от тези средства, Чирпан също възнамерява своя индустриална зона, посочи Ива Радева.
Подкомитет
В Стара Загора е най-големият подкомитет, който се състои от 25-има души на този стадий, като задачата е да не е в прекомерно огромен състав, с цел да работи градивно. Сред тези 25 души са кметовете на 9 общини, представители на 4 работодателски организации, на синдикати, неправителствени организации, Тракийския университет и на още държавни институции. Съставът на Подкомитета е обществен, може да бъде прочетен на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.

Първото съвещание на Подкомитета в Стара Загора се е провело онлайн, идващото ще бъде присъствено и ще се разгласи авансово и в уеб страницата на Областна администрация – Стара Загора, и в уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР